Sedat Peker’in barış akademisyenlerine yönelttiği “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız” tehdidiyle ilgili dava başladı. Peker duruşmaya gitmezken, çok sayıda akademisyen mahkemeye ortak beyanda bulundu.
‘BU TEHDİT TÜM TOPLUMU HEDEF ALDI’
İlk olarak ifade veren barış akademisyenlerinden Özgür Müftüoğlu, Sedat Peker’in tehdit içeren sözlerini hatırlatarak bu tehditlerin tüm toplumu hedef aldığını söyledi. Müftüoğlu, düşüncelerini akademik faaliyetin bir parçası gereği toplumla paylaştığını belirterek şöyle dedi:
“28 yıldır ünversitedeyim. Emekçilerin, insancıl çalışma ve yaşamlarını sağlayacak ekonomik ve sosyal haklarını savunan, çalışmalar yapan ve bu bağlamada da demokrasi ve hukukun üsütünlüğünü savunun bir akademisyenim. Elbette ki akademik faaliyeletlerimin bir parçası ve gereği olarak düşüncelerimi toplumla paylaşırım. Bu çalışma ve çabalarımdan dolayı yaşamı ve hayatı tehdit eden bir şeye maruz kalmak sadece beni değil tüm akademisyenlerin ve özgürlüklerin tehdit edilmesi ve baskı altında alınması demektir. Savunulan bilimsel çalışmaların ölümle tehdit edildiği bir ülkede özgür düşüncenin ve bilimin gelişmesi barışın ve demokrasinin tesis edilmesi mümkün değildir. Bu tehdit dolayısıyla tüm toplumu tehdit etmektedir.”
‘MÜVEKKİLİMDEN KAYNAKLANMIYOR’
Hakimin maddi zararınız var mı sorusuna cevap veren akademisyenler “Maddi ve manevi zararımız var” dedi. Bu sözlere karşı çıkan Peker’in avukatı maddi zarardan istinaden zarara uğradıklarını söyleyen akademisyenlerin müvekkilinden kaynaklandığını kabul etmeyerek bu durumun başka bir konudan kaynaklandığını iddia etti bu durumun açıklanmasını istedi.
Barış akademisyenlerinin avukatlığını yapan Oya Meriç Eyüpoğlu ise, “Müvekkilim maddi zarar olarak kamoyunda oluşan ifadelerden söz etmiştir. Söz konusu bu sorunun bu davanın konusuyla ilgisi yoktur” dedi.
‘TEHDİT CİDDİ, YAKIN VE KORKUTUCU’
Ortak beyanda bulunan barış akademisyenleri kapılarına tehdit içerikli yazılar yazıldığını, evlerinden çıkamadıklarını, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere hükümet yetkilileri tarafından ağır hakaretlere maruz kaldıklarını belirtti. Akademisyenler şöyle dedi:
“Bizler şiddetle işi olmayan toplum yararına faaliyet yürüten kişileriz. Bildirinin kamuoyuna açıklandığı 11 0cak 2016 tarihinden itibaren başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere hükümet yetkilileri tarafından son derece ağır hakaret ve ithamlarla karşı karşıya kaldık. Kimi üniversitelerde imzacı akademisyenlerin kapılarına tehdit içerikli yazılar yazıldı, notlar asıldı, işaretler konuldu. Özellikle küçük şehirlerde yaşayan imzacı akademisyenler günlerce devam eden yayınlardan dolayı evlerinden dışarı çıkamadı bir kısmı can güvenliği nedeniyle yaşadığı şehri terk etmek zorunda kaldı. Metnin kamuoyuna açıklanmasından sonra Sedat Peker tarafından ‘Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız’ denilerek tehdit edildi. Bu hakaretler ve tehditler suç işleme çağrıları gerek ülkeyi yönetenler gerek bir kısım dernek, ülkü ocağı ya da öğrenci oluşumu gerekse bir takım medya kuruluşunun barış imzacılarını açıkça tehdit ettiği hatta somut olarak tehdit mesajlarının akademisyenlerin odalarına, kapılarına asıldığı fotoğraflarının yayınlanıp hedef haline getirildiği bir ortamda yapılmıştır. Bu nedenle tehdit yakın, ciddi ve korkutucudur.”
‘AKADEMENİN DE KORKMASINA YOL AÇTI’
Akademisyenlerin verdiği ortak beyanda kendilerine yönelik tehditlerin sadece imzacılara değil aynı zamanda yürüttükleri akademik faaliyetlere de yönelik olduklarını da belirterek şöyle devam edildi:
“Sanığın faaliyetleri biz imzacılara değil aynı zamanda yürüttüğümüz akademik faaliyetlere yöneliktir. Zira bilim insanları olarak bir bildiriye imza atıp düşüncelerimizi paylaşmamız nedeniyle bu tarz saldırılara maruz kalmak bu ve bilimsel çalışmalar yapmayı akademik özgürlükleri kullanmanın en önemli araçlarından olan düşünce açıklamalarında bulunmayı engeller. Böylece akademik özgürlüklerin kullanımını da sakat bırakır hatta imkansız kılar. Nitekim böyle de olmuş sanığın açıklamaları sadece biz imzacıların değil, bizlerin dışındaki tüm akademinin de bu tür çalışmalardan imtina etmesine ve korkmasına yol açmıştır. Tüm bu hususların dikkate alınarak, sanığın tehditlerinin doğrudan muhattaplarından biri olarak davaya katılmayı ve sanığın cezalandırılmasını istiyoruz.”
Gazeteduvar