Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, perşembe günü ülkede AB’ye üyelik başvurusu konusunda geniş bir kamuoyu diyaloğu çağrısında bulundu. Paşinyan, AB üyeliği konusunun toplumda geniş çapta tartışılan bir hale gelmesi gerektiğini söyledi. Paşinyan’ın açıklamaları Avrupa Parlamentosu’nun Ermenistan ile ilgili aldığı kararın hemen ertesinde geldi.
Başbakan Paşinyan, Avrupa Parlamentosu’nun dün kabul ettiği, Avrupa Birliği ile Ermenistan arasında daha yakın ilişkilere duyulan ihtiyaca ilişkin kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Hükümet toplantısında konuşan Başbakan “Bu, Ermenistan’ın geleceğine ilişkin vizyonumuzu tartışmak için bir başka fırsattır” dedi. Başbakan, kabinesinin Ermenistan ile Brüksel arasındaki bağları olabildiğince derinleştirmek için çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Paşinyan, Parlamento’da tüm gruplar tarafından desteklenen ve 504 lehte, 4 aleyhte, 32 çekimser oyla kabul edilen metin için “1991 Alma-Ata Deklarasyonu temelinde Ermenistan Cumhuriyeti’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına tereddütsüz desteği ifade etmekte ve aynı zamanda Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış çabalarını desteklemektedir.” dedi.
Başbakan ayrıca “Kararda, geçen yıl 17 Ekim’de Avrupa Parlamentosu’nda Ermenistan’ın Avrupa Birliği’nin mümkün gördüğü ölçüde Avrupa Birliği’ne yakın olmaya hazır olduğu yönünde yaptığım açıklamaya atıfta bulunularak, Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği üyeliği için adaylık başvurusunda bulunmak istemesi halinde Avrupa Birliği kurumlarının bu adımı desteklemesi gerektiği belirtiliyor” açıklamasında bulundu.
AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde sonra genişleme politikasını önemli anlamda revize etmiş, uzun yıılardan sonra Moldova, Ukrayna ve Gürcistan ile resmi üyelik süreci görüşmelerini başlatmıştı.
Karabağ’da yaşananların ardından Rusya ve Ermenistan arasındaki gerilim ise artmaya devam ediyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son günlerde defalarca Ermenistan’ın, Moskova’nın liderliğinde güvenlik ittifakı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (CSTO) çıkabileceğini söyledi. Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bu hamlenin iki ülke arasındaki ilişkilere “onarılamaz zarar” vereceği uyarısında bulundu.