İktidarın yayın organlarından Türkiye gazetesinin ‘özel’ haberine göre; Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğinde, özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen doğumlar yasaklandı.
Türkiye’nin son haftalardaki en önemli tartışma konularından biri ‘sezenyanla doğum’ oldu. Tartışma Süper Lig’de futbolcuların maça “normal doğumu” teşvik eden pankartla çıkmasıyla başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ‘normal doğuma’ destek verdi. Erdoğan, “Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullandı.
İktidara yakın Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı da sezaryen doğumu yasakladı. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetleri konusunda teferruatlı düzenlemelere gidildi. Yeni düzenleme ile tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamayacak.
Normal doğum yaptırılmak istenmesi halinde doğum ünitesi yapılması mecburi olacak. Ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek.