Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı ekipler ‘kayıt dışı ekonomi’ye karşı 29 kentte sahaya indi.
Mobilyacıların imalatçı veya satıcı olarak örgütlendiği İstanbul’da MODOKO ve MASKO, Ankara’da da Siteler başta olmak üzere 17 bin 258 mükellef denetlendi.
İnceleme konuları şöyle:
- Kayıt dışı faaliyet
- İşletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı
- IBAN’la yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi
- Başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat
- İşletmede belge düzenine uyum
- Doğru KDV oranı uygulanması
- Kayıt dışı işçi çalıştırılması
- İşyeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi
Bir ay boyunca 17 bin 258 mükellefe yapılan denetlemelerde yaklaşık 53 milyon lira ‘suistimal cezası’ kesildi.
Denetimlerde 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluk bulundu.
Ekipler, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığını tespit etti.
463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken, 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı görüldü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirildi.
Şimşek: ‘Maliye mutlaka kapınızı çalacak’ demiştik
AA’ya konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek denetimlerin her sektörde artarak süreceğini söyledi:
“Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. ‘Maliye mutlaka kapınızı çalacak’ demiştik, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz.”