Mersin Üniversitesi’ndeki akraba kadrolaşmaları duyanları şoke etti. Neredeyse her yöneticinin üniversiteye en az bir akrabasını yerleştirdiği ortaya çıktı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, atamaları ‘akıl dışı” diye niteledi.
AKRABALARIN AKADEMİK PROFİLLERİ SİTEDEN KALDIRILDI
Mersin Üniversitesi’nde Rektör Çamsarı’nın, rektör yardımcıları ve diğer üniversite yöneticilerinin akrabalarının üniversitede çeşitli kadrolara atanması ile gündeme geldi. Konu ile ilgili haberler üzerine tartışma yaratan isimlerin akademik profilleri ve özgeçmişleri üniversitenin internet sitesinden kaldırıldı. CHP’li Başarır, önergesinde, üniversitedeki dikkat çekici atamaları şöyle sıraladı:
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN İŞSİZ YEĞENİ KALMADI
“Rektör Ahmet Çamsarı, yeğeni Sena Karakuş’u Eğitim Fakültesi’ne, Sena Karakuş’un eşi İsmail Karakuş’u Türkçe Öğretimi Araştırma Merkezi’ne, diğer yeğeni mühendis Emre İnanç’ı yapı işleri daire başkanlığına atamıştır.
Rektör Yardımcısı Ali Kaya, yeğeni Öğr. Gör. Erhan Kaya’yı Tarsus Meslek Yüksek Okulu’nda, Rektör Yardımcısı Mehmet İsmail Yağcı, oğlu Can Yağcı’yı araştırma görevlisi, Genel sekreter İsa Değirmenci, yeğenleri Filiz Değirmenci ve Süreyya Değirmenci’yi araştırma görevlisi, Rektör Yardımcısı Erol Yaşar, yeğenleri Hanife Mevhibe Şen ve Beyza Kasap’ı, Rektör danışmanı ve Denizcilik Fak. Dekanı Prof. Murat Yakar, yeğeni Aynur Yavuz’u, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Murat Solmaz (Şoförlükten daire başkanlığına yükseldi), kızı Dürüye Solmaz’ı, yeğenleri Huriye Tan ve eşi M. Ali Tan’ı, baldızı Nihan Koç’u, Üniversitenin çeşitli birimlerinde görevlendirmişlerdir.”
ÜNİVERSİTE AİLE ŞİRKETİ GİBİ Mİ YÖNETİLECEK?
Başarır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şunları sordu: “Mersin Üniversitesi Rektörü’nün ve idarecilerin yakın akrabalarını üniversite içerisinde çeşitli birimlere görevlendirilmesi ile oluşan kadrolaşma hakkında herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır? Yoksa Mersin Üniversite’sinin bir aile şirketi gibi yönetilmesine göz mü yumulacaktır?
“Ülkemizde ve Mersin’de binlerce üniversite mezunu işsiz varken, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından bu denli etkin eş ve akraba ataması yapılması ne derecede ahlaki ve etiktir?
“Açıklama kısmında belirtilen uzmanlık alanı dışındaki görevlere atanan kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa bu bölümde okuyan öğrencilerimizin ne gibi kaliteli bir eğitim alması beklenmektedir?
“Dünya Üniversite Sıralama Merkezi’nin (CWUR) her yıl yayınladığı “Dünya’nın üniversiteleri” sıralama listesinde, ilk 500 üniversite içerisinde Türkiye’den hiçbir üniversitenin bulunmamasında, Mersin Üniversitesi’nde olduğu gibi rektörlerin eş, akraba ve arkadaşlarını liyakatsiz bir biçimde kendi kadrolarına alması etken değil midir?”