Narin Davası’nda cinayeti aydınlatabileceği düşünülen Daran-2 askeri üssündeki kameralardan, hareketli (dönen) kameranın cinayet günü olan 21 Ağustos tarihine ait kayıtlarının kayıp olduğu Serbestiyet’in haberiyle ortaya çıkmıştı.
Narin’in ortadan kaybolmasından cansız bedeninin bulunduğu 8 Eylül’e kadar 18 gün süren arama çalışmaları sırasında hareketli kameranın kayıtlarının alınmadığı, Narin’in cansız bedenin bulunduğu 8 Eylül tarihinde ise kameranın 15 gün geriye dönük kayıt alabilmesi nedeniyle 23 Ağustos’tan önceki kayıtlara ulaşılamadığı öğrenilmişti.
Serbestiyet’in ulaştığı jandarma tutanağında kayıp görüntüler için “Kısıtlı kayıt alma kapasitesine sahip hard diskte 23.24.25 Ağustos 2024 tarihlerine ait görüntülerin olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verilmişti.
Kamera Nevzat Bahtiyar’ın aracının durduğu yeri görüyordu
Hareketli kameranın, Tavşantepe köyünün girişi ile Narin’in cansız bedeninin bulunduğu Eğertutmaz Deresi arasındaki bölgeyi görmesi nedeniyle önemli olduğu değerlendiriliyordu.
Davanın tutuklu sanıklarından, Narin’in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi’ne gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar’ın, cinayet günü dere yakınlarında arabasının tespit edildiği nokta ve Bahtiyar’ın keşif çalışması sırasında arabasından inerek yürüdüğünü anlattığı yerler de kameranın görüş açısı içinde yer alıyordu.
Kayınbiraderi o gün Daran-2’de nöbetçiymiş
Serbestiyet, cinayet günü olan 21 Ağustos’la ilgili Narin Davası’nı ilgilendirebilecek yeni bilgilere ulaştı.
Davanın tutuklu sanıklarından, Narin’in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi’ne gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar’ın, korucu olan kayınbiraderi Necmettin Kaya’nın 21 Ağustos’ta Daran-2 askeri üssünde nöbetçi olduğu ortaya çıktı.
Serbestiyet, korucular arasındaki Whatsapp grubundaki 21 Ağustos tarihli mesajlaşmalara ulaştı.
Yazışmaya göre; 21 Ağustos tarihinde Necmettin Kaya’nın nöbetçi olduğu yazıyor.
“Nevzat Bahtiyar’ın askeri üsse gittiğini iddia eden görgü tanıkları var”
Davanın tutuklu sanıklarından, Narin’in ağabeyi Enes Güran’ın avukatı Mustafa Demir, Serbestiyet’e yaptığı açıklamada 21 Ağustos akşamı Nevzat Bahtiyar’ın Daran-2 askeri üssüne gittiğini iddia eden görgü tanıklarının olduğunu söyledi.
Av. Mustafa Demir, Serbestiyet’e şunları söyledi:
“Nevzat Bahtiyar’ın 21 Ağustos akşamı saat 21.08’de Daran-2 askeri üssüne gittiğini beyan eden görgü tanıkları var. Bu iddiayı daha önce de duymuştuk ama üzerinde durmamıştık.
Ancak şimdi korucu olan kayınbiraderi ile bacanağının o gün askeri üste olduğunun ortaya çıkması ve askeri üste Nevzat Bahtiyar’ın cinayet günü köyden çıkıp Narin’in cansız bedenini sakladığı Eğertutmaz Deresi’ne gidişini gören kayıtların kaybolmuş olmasıyla da birleştirince kafamızda şüpheler oluştu.
Bu bilgileri yan yana koyunca sadece dosyadaki taraf avukatlarının değil, herkesin aklına ‘Acaba Nevzat Bahtiyar kamera kayıtlarını inceleme amacıyla, kayıtların silinmesini sağlama amacıyla askeri üsse gitmiş olabilir mi?’ şüphesi gelir.”
“Hareketli kameranın kayıtlarının kayıp olması şüphelenmemize neden oluyor”
Mustafa Demir, Serbestiyet’in sorularını cevapladı.
Daran-2 askeri üssündeki hareketli kameraya ait 21 Ağustos tarihli kayıtların dosyaya alınmamasıyla ilgili bir açıklama var mı?
Dava dosyasına, Narin’in cansız bedeninin bulunmasından önce Narin’i arama çalışmalarının devam ettiği günlerde, hareketli kameranın köyün yalnızca girişini gördüğü gerekçesiyle kayıtlarının alınmadığı şeklinde yansıdı.
Ancak Narin’i arama çalışmalarının başladığı ilk günlerde olayın bir kaçırılma vakası olduğu üzerinde durulmuştu. Kaçırılma vakasında köyün içinden çıkan yollara bakılması lazım. Hareketli kamera, köyden çıkan neredeyse bütün yolları görüyor ve en iyi gören kamera da bu. Görüntü kalitesi de çok iyi.
Tüm bu durumlar bizim şüphelenmemize neden oluyor.
Nevzat Bahtiyar’ı askeri üste gördüğünü beyan eden kişilerin Mahkeme’de dinlenmesi talebiniz olacak mı?
Mahkeme’de dinlenmeleri için talepte bulunacağız.
Kamera kayıtları dava dosyasına girmişti
Daran-2 askeri üssündeki kameralara ait kayıtlar, davaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcılıktan talebi üzerine dava dosyasına dahil edilmişti.
Mahkeme tarafından bilirkişi olarak görevlendirilen Ulusal Kriminal Büro adlı özel şirketin görüntüler üzerinde yaptığı iyileştirme çalışması sonucunda hazırladığı raporda cinayet anına ilişkin bir tespit yapılamamıştı.
Duruşma savcısı, Mahkeme’ye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında Ulusal Kriminal Büro adlı şirketin hazırladığı rapora atıfta bulunarak şu ifadeye yer vermişti:
“Ulusal Kriminal Büro’nun raporu ile de desteklenen ahır-ev bölgesinde olay saatinde gerçek-canlı hareketleri mevcut olup Narin Güran’ın da ahır-ev bölgesine ulaştığının belirlendiği…”
Ulusal Kriminal Büro’nun raporunun ilgili kısmı ise şöyleydi:
“15.18.49 ile 15.18.50 (saat/dakika/saniye) aralığında görülen ve deşifre klibi boyunca koyu karartı görünümlü hareketli olarak izlenen alanda Narin Güran’ın ahır-ev bölgesine yaklaşmakta olduğu değerlendirilmiş, yukarı doğru giderek gözden kaybolmuştur.”
Savcı mütalaasında, Nevzat Bahtiyar ile birlikte davanın diğer sanıkları olan Narin’in annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran ve amcası Salim Güran hakkında “İştirak Halinde Çocuğa Karşı Kasten Öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
KAYNAK: SERBESTİYET – ONUR ERKAN