Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kamçatka Yarımadası’nda meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin Türkiye’yi az da olsa etkileyebileceğini öne sürdü. Ercan, yer kabuğundaki levhaların birbirine bağlı olduğunu belirterek, özellikle Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bu tür küresel depremlerin etkisinin daha belirgin olabileceğine dikkat çekti.
Rusya’nın doğusunda yer alan Kamçatka’da meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan, sarsıntının Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin olayın üç kıtanın kesişim noktasında meydana geldiğini belirtti. Oda TV’ye konuşan Ercan, Kamçatka’nın Avrasya ve Amerika kıtalarının hareket yönleri arasında yer aldığını ve bu tür depremlerin beklenen olaylar olduğunu ifade etti.
Ercan, tsunami dalgalarının 3 metreyi geçmeyeceğini öngördüklerini belirterek, bunun deniz tabanında bir bindirme meydana gelmesinden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca, bu büyük depremin ardından 7.8 ila 8 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini ve dünya genelinde diğer fay hatlarında da orta büyüklükte depremler görülebileceğini ekledi.
Prof. Dr. Ercan, Türkiye’nin bu büyük depremden az da olsa etkilenebileceğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Türkiye bu depremden yüzde yüzde 3 oranında etkilenebilir. Çünkü yer yuvarındaki bütün levhalar birbiriyle iletişim halindedir. Bu depremlerin kaynağı, yerkürenin 50 kilometre altındaki astonosferdeki çevrim akımlarıdır. Bu hareketler kontrol edilemez.”
“Eğer Türkiye üzerinde bu etkinin bir sonucu olacaksa, en çok yüzde 52 oranında Kuzey Anadolu Fayı’nda, yüzde 32 oranında Batı Anadolu kırıkları üzerinde ve yüzde 13 oranında Doğu Anadolu Fayı’nda etkisi görülebilir.”