Karar yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü yazısında İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapılış nedenini yazmaya devam etti.
Kahveci, eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin’in Yeni Havalimanı’na ilişkin, “Gerek Atatürk Havalimanı gerek Sabiha Gökçen’e ikişer milyar dolar maliyetle birer paralel pist yaparak 120 milyonun üzerindeki yıllık yolcu talebini rahatlıkla karşılarsınız. Bu nedenle Yeni Havalimanı yapmak gereksizdir, kaynak israfıdır. Dünyadaki en büyük şehirlerdeki en yoğun alanlar 100 milyon kapasiteye ulaşmaz bile.” görüşlerine yazısında yer verdi. Kahveci, dünkü yazısında, Hamdi Topçu’nun İstanbul Yeni Havalimanı’nın ihtiyaçtan olmayan bir Binali Yıldırım projesi olduğunu söylediğini aktarmıştı.
Candan Karlıtekin, İstanbul’un oturumunun kuzeye yayılmasının, İstanbul’u Avrupa yakasında büyütmenin stratejik, siyasal, ekonomik, demografik, ekolojik ve sair çevresel etkiler ve iklim bakımından büyük bir hata olduğunu belirtti.
‘YENİ BİR İSTANBUL PLANININ KÜÇÜK BİR PARÇASI’
Kahveci, Candan Karlıtekin’in değerlendirmelerine dayanarak “3. Havalimanı yeni bir İstanbul için yapılan büyük planın küçük bir parçasıdır.” dedi. Kahveci’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:
“-Bir kere anılan 3. Havaalanı değil, Atatürk Havalimanı’nı (AHL) ikame edecek ve en az doğrudan 10 milyar dolara mal olacak İstanbul’un Yeni Hava Limanıdır.
‘2’ŞER MİLYAR DOLARA BİRER PİSTLE ÇÖZÜLEBİLİRDİ’
-Temel iddiam şudur, gerek AHL, gerek Sabiha Gökçen’e 2’şer milyar dolar maliyetle birer paralel pist yaparak 120 milyonun üzerindeki yıllık yolcu talebini rahatlıkla karşılarsınız. Bu nedenle Yeni Hava Limanı yapmak gereksizdir, kaynak israfıdır. Dünya’daki en büyük şehirlerdeki en yoğun alanlar 100 milyon kapasiteye ulaşmaz bile. Bu kapasitenin üstüne gökyüzü uçuş koridorları da normal işletme saatleri içerisinde zaten müsait olamaz. Alanın hizmet ettiği yolcu ve yük toplama havzasının çapı itibarıyla da anılan kapasitenin bir fizibilitesi yoktur.
HAKİM RÜZGAR MESELESİ
-Kuzey’de kurulacak yeni hava alanını işletmek de AHL ve S. Gökçen’e göre hem alan hizmetleri hem iklim şartlarının seyr-ü sefer emniyetine tesirleri bakımından daha dezavantajlıdır. İstanbul’un hakim rüzgarları senenin %85’inde Karadeniz’den güneye doğru eser ve iklim koşulları çok daha serttir. Milyonlarca yolcunun her gidişte alana ve her gelişte şehre intikal ederken harcayacağı ilave zamanı ve masrafı ayrıca düşünmek gerekir. İntikal problemini asgariye indirmek için gerekecek otoban ve raylı ulaşım sistem yatırımlarını ve maliyetini de unutmamak gerekir.”
‘SORUN TOPRAK RANTI VE İMAR PLANI’
Eğer sorun sadece havalimanı olsa Atatürk Havalimanına maksimum 2 milyar dolara mal olacak yeni bir pist ile yolcu kapasitesi 90-95 milyona çıkabiliyordu. Bir de Sabiha Gökçen Havalimanına yeni pist yapılıyordu ve o pist ile yolcu kapasitesi 80 milyona çıkıyordu. Ayrıca büyük uçuşlar için ihtiyaç halinde 90 km uzaklıktaki Çorlu havalimanı da vardı…
Yani sorun uçak değil.
Sorun toprak rantı ve imar planı
Sorun yeni bir şehir