Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki 950. hafta buluşmasında gözaltına alınan 20 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası”nı ihlalden açılan davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Sanık olarak dosyada adı geçen avukat Oya Meriç Eyüboğlu, mahkemede söz konusu eyleme 1995’ten bu yana gittiğini ve çok defa gözaltına alındığını söyledi.
Eyüboğlu, “Son dönemde Cumartesi Anneleri 29 defa gözaltına alındı. Ayrıca ben bunların beş haftasında gözaltına alındım. Bu salondaki bazı kişiler her hafta gözaltına alındı. Anayasa Mahkemesi’nin üç ayrı kararı olmasına rağmen büyük bir keyfiyetle gözaltına alındık. Biz yargılanıyoruz, ancak bizi darp eden kollukla ilgili şikâyetlerimiz işleme konmuyor” dedi.
‘CUMARTESİ ANNELERİ SAYESİNDE GÖZALTINDA KAYIPLAR AZALDI’
Avukat Murat Çelik de, “Biraz önce savcının mütalaasını üzüntüyle dinledim. Biraz vicdan sahibi bir savcı, çocuklarını, babalarını, ailelerini arayan insanlarla ilgili böyle bir mütalaa vermez. Ayrıca bu eylem, 1018 haftadır süren, benim de sık sık katıldığım, barışçıl bir eylem. Benim avukatlığa başladığım dönemle de örtüşüyor. Bu eylem sayesinde gözaltında kayıplar önce duyuldu, sonra azaldı, Cumartesi Anneleri sayesinde oldu bu” dedi.
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, suçun tüm yasal unsurlarının oluşmadığını söyledi ve 20 sanığın beraatına hükmetti.
NE OLMUŞTU?
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 700. hafta yapmak istediği eylemi yasakladı. Galatasaray Meydanı’na çıkan kayıp yakınlarına polis müdahalesi oldu, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Meydana çıkan tüm yollar polis bariyerleri ile kapatıldı. Kayıp yakınları, yasaklama kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Yüksek mahkeme, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasına ihlal kararı verdi. AYM kararının ardından 10 Haziran 2023’te 950’inci hafta açıklaması için Galatasaray Meydanı’na çıkan kayıp yakınları yeniden gözaltına alındı.