Tarihi Çanakkale Tabyası’nı restore ediyoruz diye üstüne beton döktüler. İşte eski ve yeni hali…
Tarihi tabya, içine yapılanlar nedeniyle modern bir sosyal tesise dönüşüp, Çanakkale Savaşı’nda üstlendiği büyük role ilişkin hiçbir eser kalmadı. Tabya tamamen beton görüntüsüne bulaştı.
TARİHİ YOKETMEK İÇİN 20 MİLYON HARCADILAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 20 milyon lira ödenek ayırarak 2014’ün Şubat ayında başladığı ‘Anadolu Hamidiye Tabyası ve Gelibolu Minia Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi’ projesinin, Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarının yapıldığı 18 Mart’a kadar tamamlanması hedefleniyor. İşin başlangıcında müteahhidin tescilli bonetler üzerindeki çalışmayı iş makinesi ile yapması kamuoyunda tartışma konusu oldu. Yaklaşık 3 yıldır süren çalışmalar sonunda ortaya nasıl bir görüntü çıkacağı merakla beklenirken; tabyadaki değişimi, aynı açıdan çekilmiş 2 farklı fotoğraf karesi net olarak ortaya koydu.
(Tabya’nın içinde tarihi kalıntılar bulunan orjinal hali)
2 FOTOĞRAF ARASINDA BÜYÜK FARK
Havadan çekilmiş ilk fotoğrafta, Anadolu Hamidiye Tabyasının tarihi yapısı ve yemyeşil görüntüsü dikkat çekiyor. Yakın bir zamanda yine havadan çekilmiş 2’inci fotoğrafta ise tabyanın yeşil görüntüsünden eser kalmadığı, zeminin büyük bölümünün betonlaştığı görüldüğü gibi, birçok yapının da inşa edildiği gözlendi.
(Tabyanın kıyı şeridi bozularak, deniz doldurularak, betonlaşmış hali)
DUVARLARI YIKILDI
Proje kapsamında şu ana kadar Anadolu Hamidiye Tabyası içine yapılanlar, tarihi tabyanın modern bir sosyal yaşam alanına dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Yapılan çalışmalar kapsamında tabyanın dış duvarı yıkılarak yeni bir duvar örüldü. Bonetler sergi ve müze salonu haline dönüştürüldü. Siperler, yaya ve bisiklet yoluna dönüştürüldü. Savaş kalıntılarının bulunduğu bomba düşmüş çukurlar doldurulup çocuk oyun parkı yapıldı ve spor aletleri kondu.
ŞEHİT KANLARININ ÜSTÜNE TUVALET
Tam ortasına süs havuzu yapılan tarihi tabyanın bir bölümü, zemin taşla kaplanarak tören alanı haline getirildi. Mini amfitiyatro ve kulis binası yapıldı. En büyük skandal ise çok sayıda şehidin verildiği bölgeye tuvaletler inşa edilmesi oldu. Tuvaletlerin yanı sıra bir de deniz manzaralı kafeterya inşa edildi. Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan bir tarihi top da bonetler arasındaki top atış alanına yerleştirildi.
Çanakkale Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması için 1892’de Sultan 2’inci Abdülhamit tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyasında 10 tescilli bonet bulunuyordu.