Bakanlığın ihtiyaç sahiplerine dağıttığı kömür yardımıyla ilgili CİMER’e yapılan başvuru, milyarlık bir usulsüzlük iddiasını gündeme taşıdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düşük gelirli hanelere sağlanan ısınma desteği, ağır bir ihmal ve yolsuzluk iddiasıyla sarsılıyor. Bir vatandaşın yaşlı annesine teslim edilen yardım kömürleri üzerinde yaptığı inceleme, sosyal yardım sistemindeki denetim zafiyetini gözler önüne serdi.
Halk TV’de yer alan habere göre, annesine 2025 yılı için tahsis edilen 35 torba (toplam 875 kg) kömürü inceleyen bir yurttaş, yakım sonrası kalan atıkları temizleyerek tarttığında çarpıcı bir sonuçla karşılaştı.

İddiaya göre, 25 kilogramlık standart bir torbanın yaklaşık 17 kilogramı, yani yüzde 68’i yanmayan taş ve yabancı maddelerden oluşuyor.
Konuyu derhal Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) taşıyan vatandaş, kamu kaynaklarının verimsiz kullanıldığını belirterek şikayetçi oldu.

3.8 MİLYAR LİRALIK “KAYIP” BÜTÇE HESABI
Şikayet sahibi, bireysel gözleminden yola çıkarak Bakanlığın resmi verileri üzerinden çarpıcı bir mali tablo ortaya koydu.
Bakanlık verilerine göre 2024 yılında dağıtılan 1.4 milyon ton kömür baz alındığında; eğer her torbadaki taş oranı iddia edildiği gibi yüzde 68 ise, bu miktarın 952 bin tonunun kömür değil taş olduğu öne sürülüyor.
Kömürün kilogram fiyatı ortalama 4 TL üzerinden hesaplandığında, sadece 2024 yılı içerisinde “taş yardımı” için kamu bütçesinden çıkan tutarın 3.8 milyar TL seviyesine ulaştığı iddia ediliyor.

DENETİM MEKANİZMASI SORGULANIYOR
Sosyal devlet ilkesi gereği yapılan bu yardımların, ısınma kalitesinden uzak ve çevre kirliliğine yol açan düşük kaliteli materyallerle gerçekleştirilmesi, hem ekonomik hem de sosyal bir skandal olarak değerlendiriliyor.
Vatandaşlar, ihale süreçlerinin ve dağıtılan ürünlerin ısıl değer denetimlerinin nasıl yapıldığına dair Bakanlık’tan şeffaf bir açıklama bekliyor.
























