Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ekonomiye yansımaları tam netleşmiş değil ancak TL, kararın alındığı 6 Mayıs’tan bu yana yüzde 3.5 oranında değer kaybetti.
Dolar TL karşısında 6.25’e çıkarken, euro da yedi TL’yi aştı. Borsadaki değer kaybı ise yüzde 1.5.
Ekonomist Aziz Konukman, ekonominin daha da kötüye gideceği öngörüsünde bulundu.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Şehriban Kıraç’ın haberine göre, 23 Haziran’daki yinelenecek seçimler öncesinde, ABD ile yaşanan S-400, F-35 krizleri, ticaret savaşları ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki erime ile birlikte döviz kurunun daha da artacağı tahminleri yapılıyor.
Habere göre, Merkez Bankası önce bir hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi ve ortalama fonlama maliyetini yüzde 25.5’e yükseltecek adımı attı. Ardından TL zorunlu karşılıkları düşürerek yabancı parada ise artırdı. Bu adımla da piyasaya 2.8 milyar dolar likidite verilmesi ve 7.2 milyar TL ile 3 milyar dolar likidite çekilmesi sağlandı. Böylece son TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) tutanaklarındaki söylem değişikliği ardından TL’deki baskıyı durdurmak adına örtülü faiz artışı yaparak ek sıkılaştırma adımlarına geri dönmüş oldu.
Merkez Bankası önlem olarak faiz artırımına giderken, TL’nin bu çeyrekte dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybedeceği tahmin ediliyor.
12 Haziran’da toplanacak olan Merkez Bankası, TL zorunlu karşılık oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdi. Yapılan açıklamada “Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesine, Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verildi. TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2.8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7.2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklikte ise piyasadan 3 milyar dolar likidite çekilecek” denildi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Aziz Konukman, dövizin şahlanmasında birilerinin bir şeyler yapmasına gerek olmadığını hükümetin kendi ayağına kurşun sıktığını söyledi ve ekledi:
“Cumhurbaşkanı’nın söylemlerine bakıp yaşananları dış güçlere bağlamamak gerekiyor. Kral çıplak, uzağa gitmeye gerek yok. Bu duruma iktidarın Yüksek Seçim Kurulu üzerindeki baskısıyla geldik.
Ucuz popülist söylemlerle bütçe üzerinde baskı kurmaya gerek yok. Bütçe çıpa görevini kaybetti. Bu da kur üzerinde baskı yaratıyor. Hükümetin Yeni Ekonomik Programı çökmüş durumda. Buradaki hiçbir hedef tutmayacak. Bakanın açıkladığı 9 sayfalık powerpoint tedbirler de dikkate alınacak gibi değil. İşler daha da bozulacak. Hükümetin bu dönemdeki seçim vadleri ve atacağı adımlar da Türkiye’yi daha da çöküşe götürecek.”