Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

TÜSİAD YİK Başkanı Aras: Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor

TÜSİAD YİK Başkanı, gündem konusunu genişletti. Ömer Aras, orta gelir tuzağı, çeteler, göçmenler, kadın cinayetleri, eğitim, laiklik, kreşler, kayyum başlıklarına değinirken, “Çözüm Anayasa’yı uygulamak” dedi.

by emre_aktifhaber
December 12, 2024
TÜSİAD YİK Başkanı Aras: Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras, doğrudan sermaye yatırımı girişlerinin çor sınırlı olduğunu belirterek, “Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor” dedi. Aras, asgari ücrete ilişkin olarak da “Ne enflasyonla mücadeleden vaz geçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşa yıkılmasına razı gelmek” ifadelerini kullandı.

TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısı Ankara’da bir otelde yapıldı. Toplantının açılış konuşmaları TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan tarafından gerçekleştirildi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, Ankara’daki toplantıda, orta gelir tuzağından çıkışı temel alan konuşmasında, güncel siyasi ve sosyal gelişmelerin tamamına yönelik vurgu yaptı. TÜSİAD’ın ekonomi yanında sosyal ve siyasal konulardaki vurguların genişlediği ve güncel sorunların da dile getirildiği konuşmasında Aras, temmuz ayından itibaren yaşanan tartışmaları eleştiren Aras, “Bu sorunları çözmeye mevcut anayasayı, Anayasa Mahkemesi karalarını ve yasaları tam olarak uygulayarak başlamak gerekiyor. Bu sorunları çözmek toplumda mevcut kutuplaşmaları azaltacak, güven duygusunu tesis edecek, toplumsal uyum ve uzlaşı zemini hazırlayacaktır” dedi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Fenerbahçe Beko finalde

Fenerbahçe Beko finalde

May 23, 2025
5k
67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

May 23, 2025
5k

Orta gelir tuzağı ve Türkiye: AB ile çıkarların örtüştüğü bir dönem

TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin orta gelir tuzağında bulunduğunu vurgularken, Avrupa Birliğinin de orta teknoloji tuzağında olduğunu vurguladı. Jeopolitik gelişmelerin, Trump iktidarında artmasını beklediği ticaret savaşının ve AB ile Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunların çıkarların birleştirilmesine imkân sağlayacağını kaydeden Aras bunu bir fırsat olarak niteledi.

Türkiye’nin faktör verimliliğini artıramadığı için orta gelir tuzağında bulunduğunu söyleyen Aras, akılcı ekonomi politikalarla çıkılması gerektiğini vurgularken, bu süreçten toplumun tüm kesimlerinin yararlanması gerekliliğini belirterek, “GSYH rakamları Orta Gelir Tuzağının üst sınırına yakın olduğumuzu gösteriyor. Orta Gelir Tuzağından artık kalıcı olarak çıkmalıyız, yüksek gelirli bir ülke olmalıyız. Toplumun tüm fertleri de bunu hissetmeli. Bunun için toplum olarak başarısı teori ve uygulama ile ispatlanmış akılcı politikalar etrafında uzlaşalım diyorum” diye konuştu.

Küresel görümünde jeopolitik risklerin arttığını, yatırım ve ticaretin azaldığını belirten Ömer Aras, tedarik zincirinde endişe ve belirsizlikler nedeniyle maliyetin yükseldiğini, enerji dönüşümünün ise rüzgar ve güneşe dayalı yenilenebilir enerjiye adaptasyonun gecikmemesi gerektiğini anlattı.

Türkiye’nin tartıştığı konular, göçmen, kadına şiddet, çeteleşme…

Dünyada ve Türkiye’deki yapısal sorunlara rağmen, Türkiye’nin temmuz ayından itibaren yaşadığı güncel sorunları gündeme taşıyan Ömer Aras, “kamu vicdanını derinden yaralayan gelişmeler” olarak nitelediği gelişmelerin çözümü için Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararları, yasaların uygulanması olduğunu ve bunun “mevcut kutuplaşmayı azaltacağı”, toplumsal uzlaşıyı ve uyumu artıracağını vurguladı. Aras, şöyle konuştu:

“Temmuz’dan bu yana Türkiye’de neler oldu? diye bakalım. Arka arkaya gelen gelişmeler ve yaşadığımız sarsıcı olaylar gündemin çok hızla değişmesine, daha birini çözememişken üzerine yenilerinin eklenmesine neden oluyor. Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet hepimizi derinden etkiliyor. Çeteleşmenin sağlık alanına kadar uzanmış olduğu bilgisiyle sarsılıyoruz. Eğitimde kaliteyi ve çağı nasıl yakalayacağımızı tartışmayı umarken, kendimizi beslenme, hijyen ve okul servisi gibi temel hizmetleri tartışırken buluyoruz. Yerel yönetimlerin başına neden atanmış kamu görevlilerinin geldiğini sorguluyoruz.

web

Hayat pahalılığı ve yoksulluk ile daha iyi mücadele edilmesi gerektiğini görüyoruz. Beş çocuğun yanarak hayatını kaybetmesinin yoksullukla mücadele ve sosyal devlet ilkesinin uygulama başarısı ile ilişkisini düşünmeden edemiyoruz.

Laiklik tartışmalarının tekrar tekrar gündeme getirilmesinin hangi ihtiyaca hizmet ettiğini kavrayamıyoruz. Kreşler konusundaki girişimleri her çocuğun sahip olması gereken eğitim hakkı ile bağdaştıramıyoruz. Fikir önderlerinin ve sıradan vatandaşların eleştirel ifadeleri ve gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanmalarını anayasadaki ifade özgürlüğü ile bağdaştıramıyoruz”

“Enflasyonla mücadelenin sorumluluğu vatandaşın üzerine yıkılamaz”

TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras, asgari ücret seviyesi tartışmalarına da değinerek, verimliliğin artmaması nedeniyle asgari ücret konusunda tıkanmalar yaşandığını savundu. Aras, enflasyonla mücadele için uygun görülen asgari ücretin çalışanları tatmin etmeyecek düzeyde olmasının ciddi bir verimlilik sorununu gösterdiğini belirterek, verimlilik artmazsa “asgari ücret tuzağından” çıkılamayacağını söyledi. Aras, bu süreçte verimliliği artırma gereğine işaret ederek, “Esas başarı, verimliliği yüksek şirketler yaratarak toplam işgücü içinde asgari ücretle çalışan kişi sayısını düşürmektir. Ne enflasyonla mücadeleden vazgeçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşın üzerine yıkılmasına razı gelmek. Bu nedenle asgari ücret artışıyla beraber verimlilik artışı için de politikaları hiç vakit kaybetmeden gündeme almak gerekiyor.” diye konuştu.

“Türkiye, orta gelir tuzağından çıkışa yaklaşmıştı”

Ömer Aras, Türkiye’ye giren yabancı sermayenin düşüklüğüne de değindiği konuşmasında, makroekonomik istikrar, hukuk devleti, adil, hızlı ve efektif işleyen bir adalet sistemi gerektiğini belirtti. Yapısal reform talebini tekrarlayan Aras, “Toplumsal uyumu sağlamadan, hukuk devletini ve demokrasiyi güçlendirmeden, güven tesis etmeden, iyi eğitilmiş akıllı ve bilgili gençlerimizi liyakat esası ile göreve getirmeden ekonomide elde edeceğimiz mesafenin sınırlı olduğunu bilmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin 11 sene kadar önce orta gelir tuzağından çıkışa yaklaştığını söyleyen Ömer Aras 2014 sonrası Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki makasın yeniden açılmaya başladığını savundu.

Mültecilere tampon ülke olmayı kabul etmemeliyiz

TÜSİAD’ın Geleceği İnşa Raporunu özetleyen Aras, insan kaynağı-eğitim başlığı içinde mülteci sorununa dikkat çekti. Aras, “Mülteci konusunu da hassasiyetle ve akılcı bir şekilde yönetmeliyiz. Avrupa’nın kaliteli göçmenleri alıp istemediklerini bize göndermesini, ülkemizin Avrupa için bir tampon bölge haline gelmesini kabul etmemeliyiz. Kendi vatandaşlarımızın aleyhine uygulamalardan kaçınmalıyız” dedi.

Ömer Aras, TÜSİAD’ın geleceği şekillendirmede, rekabetçi ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak teknoloji, güçlü kurumlar önerilerini gündeme getirdiğini hatırlattı.

Aras’tan asgari ücret yorumu

YİK Başkan Aras, milyonlarca insanın beklediği asgari ücrete ilişkin görüşlerini şu sözlerle anlattı:

“Verimlilik artışının olmaması, asgari ücret konusunda da tıkanmaya neden oluyor. Çalışanların hakkaniyetli bir gelir elde etmesinin önündeki en büyük engel şirketlerin verimliliği arttıramaması.

Verimliliği yüksek şirketler asgari ücretin üzerinde ücret verebilirler.

Eğer bir ekonomide enflasyonla mücadele açısından uygun görülen asgari ücret artışı çalışanları tatmin etmiyorsa bu ülkede çözülmesi gereken ciddi bir verimlilik sorunu var demektir. Asıl sorun olan düşük verimlilikle baş edilemezse asgari ücret tartışması hiç bitmez. Asgari ücret tuzağından çıkamayız.

Esas başarı, verimliliği yüksek şirketler yaratarak toplam işgücü içinde asgari ücretle çalışan kişi sayısını düşürmektir.

Ne enflasyonla mücadeleden vaz geçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşın üzerine yıkılmasına razı gelmek. Bu nedenle asgari ücret artışıyla beraber verimlilik artışı için de politikaları hiç vakit kaybetmeden gündeme almak gerekiyor.”

Tags: Ömer ArasTÜSİAD
ShareTweet
Previous Post

Tüm hat sahiplerini ilgilendiriyor: Yeni yılda vergi artışı kapıda

Next Post

TIME ‘yılın kişisi’ni seçti: Donald Trump

İLGİLİHABERLER

Fenerbahçe Beko finalde
Manşet Altı

Fenerbahçe Beko finalde

May 23, 2025
5k
67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti
EKONOMİ

67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

May 23, 2025
5k
Eski Yeşilçam oyuncusu bıçaklanarak öldürüldü
GENEL

Eski Yeşilçam oyuncusu bıçaklanarak öldürüldü

May 23, 2025
5.1k
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası
GENEL

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

May 23, 2025
5k
ABD’den Erdoğan’a: İmamoğlu ya serbest bırakılsın ya kanıt sunulsun
DÜNYA

ABD’den Erdoğan’a: İmamoğlu ya serbest bırakılsın ya kanıt sunulsun

May 23, 2025
5k
Savunma yapan Ahmet Özer: ‘Kürt bir yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım’
GÜNDEM

Savunma yapan Ahmet Özer: ‘Kürt bir yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım’

May 23, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Fenerbahçe Beko finalde

Fenerbahçe Beko finalde

May 23, 2025
5k
67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

67 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

May 23, 2025
5k
Eski Yeşilçam oyuncusu bıçaklanarak öldürüldü

Eski Yeşilçam oyuncusu bıçaklanarak öldürüldü

May 23, 2025
5.1k
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

May 23, 2025
5k
ABD’den Erdoğan’a: İmamoğlu ya serbest bırakılsın ya kanıt sunulsun

ABD’den Erdoğan’a: İmamoğlu ya serbest bırakılsın ya kanıt sunulsun

May 23, 2025
5k
Savunma yapan Ahmet Özer: ‘Kürt bir yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım’

Savunma yapan Ahmet Özer: ‘Kürt bir yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım’

May 23, 2025
5k
Kurban Bayramı tatili uzatılmadı

Kurban Bayramı tatili uzatılmadı

May 23, 2025
5k
BYD, Avrupa’da Tesla’yı geride bıraktı

BYD, Avrupa’da Tesla’yı geride bıraktı

May 23, 2025
5k
Fenerbahçe Beko final için parkeye çıkacak

Fenerbahçe Beko final için parkeye çıkacak

May 23, 2025
5k
Sivas’ta KKKA şüphesiyle bir haftada üçüncü ölüm

Sivas’ta KKKA şüphesiyle bir haftada üçüncü ölüm

May 23, 2025
5k
Norveç’te bir yük gemisi bir evin bahçesinde karaya oturdu

Norveç’te bir yük gemisi bir evin bahçesinde karaya oturdu

May 23, 2025
5k
Hastane: İnan Kıraç vasilerinin izni olmadan hastaneden ayrıldı

Hastane: İnan Kıraç vasilerinin izni olmadan hastaneden ayrıldı

May 23, 2025
5k
Dokuz il milli eğitim müdürü görevden alındı

Dokuz il milli eğitim müdürü görevden alındı

May 23, 2025
5k
Hakimden Gazeteci Öznur Değer’e: Kürtçe savunma istiyorsan tercümanın parasını öde

Hakimden Gazeteci Öznur Değer’e: Kürtçe savunma istiyorsan tercümanın parasını öde

May 22, 2025
5.1k
Galatasaray Eğitim Vakfı’nda 44 yıllık İnan Kıraç dönemi bitti

Galatasaray Eğitim Vakfı’nda 44 yıllık İnan Kıraç dönemi bitti

May 22, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.