Türkiye’de kamu ihaleleri AKP iktidarı ile birlikte daha da tartışmalı hale geldi.
17-25 Aralık sürecinde ortaya saçılan tapelerde bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla pay edilen arsalar ve projeler, biat eden şirketlere pay ediliyordu.
Bu süreç 15 Temmuz sonrası davetli ihale usülü ile daha katlanırken başrolde Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin yer alıyor. İktidarla sıkı fıkı olan bu şirketler Türkiye’yi parsellerken Dünya Bankası listesinde ize zirveye kuruldu.
BirGün’den Mustafa Mert Bidirici’nin haberine göre Dünya Bankası’nın 1990-2017 yılları arasında tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketleri sıraladığı listede, Limak, Cengiz ve Kolin, devletten aldıkları 150 milyar dolarlık ihalelerle tepede yer alıyor.
En fazla yatırım yapan Fransa merkezli enerji şirketi SUEZ, dünyanın beş farklı kıtasında iş yapıyor ancak Limak, Cengiz, Kolin ve Kanyon’un faaliyet alanı “Avrupa ve Orta Asya kıtası” ile sınırlı.
Buna rağmen listenin zirvesinde yer almaları, Türkiye’deki kamu ihalaleri ile bu şirketlerin ihya edildiğini ortaya koyuyor.
Listenin tepesinde yer alan SUEZ, 60 milyar dolar kazanç elde ederken Limak İnşaat’ın kazancı 50 milyar dolar civarında.
Çevre katliamı eleştirilerine de yol açan İstanbul 3. Havalimanı’nın yüklenici firmaları olan Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon’un en fazla kazanç sağladığı sektör de havalimanları olarak öne çıkıyor. Limak ve Cengiz’in kamudan ihale aldığı diğer sektör de, “elektrik” sektörü.
Dünya Bankası’nın verilerine göre Makyol İnşaat, Cengiz İnşaat, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat’ın 2017’de kamudan aldıkları inşaat işlerinin toplam bedeli 30 milyar liraya yaklaştı.
Bu dörtlünün 20 bin 851 şirketin bölüştüğü 97 milyar 800 milyon liralık pastadan aldığı pay yüzde 30 olarak verilere yansıyor.