DİSK, koronavirüs sonrası işsizlik sayısının arttığını ancak TÜİK verilerine yansımadığını iddia etti.
Raporun salgının yoğun olduğu Mart-Nisan-Mayıs’ı da kapsadığına dikkat çekildi.
Raporda TÜİK’e göre dar tanımlı (resmi) işsizlik oranı 0,2 puanlık azalış ile yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleştiği belirtilerek, bu verilere şöyle bir eleştiri yöneltildi:
“Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişi oldu. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranı ve sayısı Kovid-19’un yarattığı depremi yansıtmayacak kadar düşük açıklandı. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor.
Kovid-19 salgınının istihdam ve iş sıkıntısına yol açtığı bir süreçte TÜİK’in işsizliğin düştüğünü açıklamasının inandırıcı olmadığı iddia edilerek, “TÜİK yöntemiyle istihdam ve iş kaybının gerçek boyutlarını anlamak mümkün değil, TÜİK’in işsizlik hesaplama tekniği Kovid-19 gibi bir salgın döneminin etkilerini yansıtmaktan uzaktır. DİSK-AR, ILO’nun kullandığı tam zamanlı eşdeğer iş kaybı yönteminden de yararlanarak Kovid-19’un yarattığı gerçek iş ve istihdam kaybını hesapladı” denildi.
‘ÇALIŞMADIĞI HALDE İSTİHDAMDA GÖZÜKÜYOR’
Kovid-19 döneminde yaygın olarak işten çıkarma yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği kullanılması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözüktüğünün iddia edildiği raporda “TÜİK’in yöntemine göre, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor. “Bu nedenle Covid-19’un yarattığı iş ve istihdam kaybını hesaplamak için DİSK-AR alternatif hesaplama yöntemlerine başvurdu” ifadeleri kullanıldı.
DİSK-AR tarafından hazırlanan ve Covid-19 etkilerini yansıtan raporun özet bulguları şöyle:
– Kovid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı 17,7 milyonu aştı
– Kovid-19, 11 milyona yakın yeni iş kaybı ve işsiz yarattı
– Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 52 olarak hesaplandı
– Kadın işgücü sayısı yüzde 13,9, kadın istihdamı sayısı yüzde 11,9 azaldı
– İstihdam bir yılda 2 milyon 585 bin kişi düştü
– İşbaşında olanların sayısı 7,1 milyon düştü
– Ümitsiz şsizlerin sayısı 553 binden 1 milyon 310 bine yükseldi