Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye ekonomisi küçülmeye mi gidiyor?

Pandemi ve deprem felaketine rağmen son 15 çeyrektir büyüme başarısı gösteren Türkiye ekonomisi sert frene hazırlanıyor. Ancak hükümetin orta vadede enflasyonla mücadele yerine, büyümeyi tercih edeceği endişesi var.

by aktifhabercom
August 12, 2024
Türkiye ekonomisi küçülmeye mi gidiyor?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye ekonomisi, Covid-19 pandemisinin baş gösterdiği 2020 yılının ikinci çeyreğinde yaşadığı yüzde 10,4 düzeyindeki küçülmeden bu yana geçen 15 çeyrek boyunca, aralıksız büyümeyi başardı. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem faciasının yarattığı büyük yıkıma rağmen büyümesini sürdüren Türkiye, çeyreklik bazda pek çok kez AB, G-20 ve OECD ülkesi içerisinde başa oynadı.

2023 yılını yüzde 4,5 büyüme ile kapatan Türkiye, 2024’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 5,7’lik büyüme yakaladı. Ancak AKP hükümetinin uyguladığı politikalarla kredi kanallarını açık tutarak tüketimi pompalayan Türkiye, yüksek büyüme performansına rağmen refah seviyesini artırmayı başaramadı.

Şimdi ise gözler son 1 yıldır Mehmet Şimşek liderliğinde uygulanan ekonomi politikalarının büyüme üzerinde nasıl bir etki yapacağına çevrilmiş durumda.

Hükümetin Eylül 2023’te açıkladığı 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı’nda (OVP), Türkiye ekonomisinin 2024’ü yüzde 4 büyüme ile kapatması hedeflenmişti. Büyümenin 2025’te yüzde 4,5 ve 2026’da yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülmüştü.

Göstergeler “sert fren”e işaret ediyor

Ancak pek çok ekonomiste göre, Türkiye, “büyüme mucizesi”nin sonuna gelmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bazı öncü göstergeler de bu görüşü destekler nitelikte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre, sanayi üretimi haziran ayında yıllık yüzde 4,7 azaldı. Bu düşüş yıllık bazda 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremi sonrasındaki en sert daralma olarak kayıtlara geçti.

Sanayi üretiminde daralma devam ederken Türkiye’nin dış ticaretinde de miktarsal düşüş gözleniyor. TÜİK’in 9 Ağustos Cuma günü açıkladığı son Dış Ticaret Endeksleri’ne göre, haziranda ihracat birim değer endeksi yüzde 0,6 azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,4 arttı. Buna karşın miktar endekslerinde ise ihracat yüzde 8, ithalat yüzde 5,7 azalış gösterdi.

Büyüme verileri açısından öncü göstergelerden bir diğeri olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri (PMI) Endeksi’nin Temmuz 2024 verilerine göre ise, Haziran ayında 47,9 olan manşet PMI, Temmuz’da üst üste beşinci ay azalarak 47,2 seviyesine geriledi. Endeksin 50,0 değerinin üzerinde olması 10 imalat sektöründeki iyileşmeyi, bu değerin altında olması ise yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerde bozulmaya işaret ediyor.

“İktidar yeniden büyümeyi seçebilir”

DW Türkçe’ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı’ya göre, sanayi üretimi ve ticarette çarkların yavaşlaması iş dünyasını olumsuz etkileyecek.

Türkiye’de başta sanayi şirketleri olmak üzere işletmelerin sıkıntılarının önümüzdeki aylarda artarak devam edeceğini dile getiren Prof. Günçavdı, hükümetin şu anda enflasyonu düşürmek için büyümeden ödün verdiğini, bu durumun işletmeleri zora soktuğunu belirtiyor. Günçavdı, şu görüşleri dile getiriyor:

“Şu anda ekonomi yönetiminde bir enflasyonla mücadele görüntüsü var. AKP’nin bir şekilde ekonomi konusunda kamuoyunun algısını tersine döndürmeye ihtiyacı var. Bu yüzden büyümeden fedakarlık etmesi gerekiyor. Zaten olması gereken de bu. Ancak iktidar, yılın son çeyreğine geldiğimizde iş dünyasının şikayetlerine daha fazla kulağını kapatmayabilir ve yeniden büyüme rotasına sapabilir.”

Faiz yüzde 50, enflasyon yüzde 61,8

Türkiye’de 28 Mayıs 2023 seçimlerinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı faiz indirimi politikasından vazgeçiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonominin başına gelmesi ile politika faizi 9 ayda yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Politika faizi mart ayından beri bu seviyede sabit tutuluyor. Mayıs 2024’te yüzde 75,5’i gören tüketici enflasyonu ise yaz dönemindeki baz etkisi ile temmuz ayında yıllık bazda yüzde 61,78 seviyesine geriledi.

“Sadece faiz politikası yetmiyor”

Ancak Türkiye’de AKP hükümetinin enflasyonla mücadele konusunda izlediği yöntemler, eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Bu konudaki en dikkat çeken eleştiri, yüksek enflasyonla sadece TCMB’nin faiz politikasıyla mücadele edildiği ve gerekli yapısal reformların gündeme alınmadığı yönünde.

Prof. Dr. Öner Günçavdı, TCMB Başkanı Fatih Karahan ve başkan yardımcısı Cevdet Akçay gibi isimlerin uyguladıkları para politikasına ilave olarak hükümetten kendilerine destek olacak bir üretim ve gelir politikası beklediğini ifade ediyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AİHM’i sınava zorlamak: İhlalin varlığını tescil etmek adalet için yeterli mi?

AİHM’i sınava zorlamak: İhlalin varlığını tescil etmek adalet için yeterli mi?

March 17, 2026
5k
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “Kırmızılı Kadın” kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “Kırmızılı Kadın” kararı

March 17, 2026
5k

Henüz bu beklentiyi karşılayacak adımların atılmadığını, enflasyonla mücadelenin en fazla asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini savunan Prof. Günçavdı, “Asgari ücret sanki enflasyonun sebebiymiş gibi gösterildi, ara zam yapılmadı. Ama enflasyon verilerinde ara zam yapılmamasının olumlu bir etkisini görmedik temmuz ayında. Ağustosta da görmeyeceğiz gibi. Eğer bu politikanın enflasyona olumlu bir katkısı olmazsa, ekonomi yönetimine güven ağır bir darbe daha alır” değerlendirmesinde bulunuyor.

“Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 0,5 küçülecek”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) 29 Temmuz’da Ozan Bakış ve Tarık Kocar imzasıyla yayınladığı “Ekonomik Büyüme ve Tahminler – Temmuz 2024” araştırmasına göre, Türkiye ekonomisi 2024’ün ikinci çeyreğinde uzun bir aradan sonra ilk kez küçülecek.

BETAM araştırmasında nisan, mayıs ve kısmen açıklanan haziran ayı GSYİH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara yer verilerek, şu değerlendirmede bulunuluyor:

“Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 oranında küçülmesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYİH’nin yüzde 0,6 azalacağını öngörüyoruz.”

Türkiye ekonomisinin 2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verileri, TÜİK tarafından 2 Eylül tarihinde açıklanacak.

Peki bundan sonraki süreçte ekonomiyi neler bekliyor?

“Büyüme macerasının sonuna gelindi”

Kırklareli Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, bu soruya “Türkiye yüksek enflasyonla birlikte, büyüme macerasının sonuna gelmiş bulunuyor” yanıtını veriyor.

Kimse Yok mu

Bundan sonraki süreçte üretici şirketlerin TL cinsinden kredi bulmakta zorlanmaya devam edeceğini ve kısa vadeli dış borç riskinin artacağını dile getiren Prof. Sinan Alçın, “Buna küresel düzeydeki risk algısındaki artış, Avrupa’daki genel daralma eğilimi de eklendiğinde Türkiye’de ihracatçı sektörlerin kan kaybedeceğini söyleyebiliriz” diye konuşuyor.

Türkiye’nin birinci çeyrekte yüzde 5,7’lik büyümeyi inşaat sektöründeki sıçrama ve vergi gelirleri ile sağladığına işaret eden Alçın, “Ancak hem konut sektöründe yavaşlama hem de kredi kartı harcamalarındaki düşüş eğilimi ikinci çeyrekte büyümeyi sert şekilde düşürecek. Eylül 2024’te açıklanacak OVP’de de bu nedenle yıl sonu büyümesinin yüzde 3-3,5 seviyesine çekileceğini düşünüyorum” değerlendirmesi yapıyor.

“Hükümet yeniden rota değiştirebilir”

Enflasyonu düşürmek için büyümeden ödün verilmesi gerektiğini, ancak AKP iktidarının son anda enflasyonla mücadeleyi ikinci plana atıp yeniden ekonomideki büyümeye odaklanabileceğini ifade eden Prof. Alçın, şu görüşleri dile getiriyor:

“Enflasyonda bir sarmal içindeyiz. Her ne kadar TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 38’de sabit tutmuş olsa da, son çeyrekte Merkez Bankası’nın politika faizini düşüreceği bir tablo görebiliriz. Çünkü büyümedeki sert düşüş ve üretimdeki daralmaya paralel olarak çok güçlü istihdam kayıpları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla aslında Mehmet Şimşek politikalarının hükümet içerisinde çok daha fazla tartışılacağı bir döneme doğru ilerliyoruz.”

Tags: ekonomiküçülmeTürkiye
ShareTweet
Previous Post

Perinçek savunmuştu: Hakim gitti, tahliye geldi

Next Post

Eczanelere milyonlarca liralık ceza

İLGİLİHABERLER

AİHM’i sınava zorlamak: İhlalin varlığını tescil etmek adalet için yeterli mi?
GÜNDEM

AİHM’i sınava zorlamak: İhlalin varlığını tescil etmek adalet için yeterli mi?

March 17, 2026
5k
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “Kırmızılı Kadın” kararı
GÜNDEM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “Kırmızılı Kadın” kararı

March 17, 2026
5k
Trump yönetiminde terörle mücadeleden sorumlu Joe Kent istifa etti: Savaşı vicdanen destekleyemem
DÜNYA

Trump yönetiminde terörle mücadeleden sorumlu Joe Kent istifa etti: Savaşı vicdanen destekleyemem

March 17, 2026
5k
Terkten Himayeye: Meryem Sûresi, Habeşistan ve ilâhî korumanın ufku
ANALİZ

Terkten Himayeye: Meryem Sûresi, Habeşistan ve ilâhî korumanın ufku

March 17, 2026
5k
Reuters, Banksy’yi bulduğunu iddia ediyor: Adı Robin Gunningham, 53 yaşında
DÜNYA

Reuters, Banksy’yi bulduğunu iddia ediyor: Adı Robin Gunningham, 53 yaşında

March 17, 2026
5.1k
Erdoğan’dan kritik karar: Yabancı ülkelere ait askeri malzemelerin transit geçişine izin
GÜNDEM

Erdoğan’dan kritik karar: Yabancı ülkelere ait askeri malzemelerin transit geçişine izin

March 17, 2026
5k
Daha Fazla Haber
İran, Dünya Kupası maçlarını Meksika’da oynamak için FIFA’ya başvurdu

İran, Dünya Kupası maçlarını Meksika’da oynamak için FIFA’ya başvurdu

March 17, 2026
5k
Netanyahu’nun karısı hakkında şoke eden iddia

Netanyahu’nun karısı hakkında şoke eden iddia

March 17, 2026
5.3k
50 yıl sonra ilk: Gabriel Sara, Brezilya Milli Takımı tarihine geçti

50 yıl sonra ilk: Gabriel Sara, Brezilya Milli Takımı tarihine geçti

March 17, 2026
5.1k
Muğla’da çalınan traktör 21 yıl sonra Van’da bulundu

Muğla’da çalınan traktör 21 yıl sonra Van’da bulundu

March 17, 2026
5.1k
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, KHK’lının evindeki iftara katıldı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, KHK’lının evindeki iftara katıldı

March 17, 2026
5.1k
Pakistan, Afganistan’ı vurdu; Kabil’deki rehabilitasyon merkezine saldırıda en az 400 ölü, 250 yaralı

Pakistan, Afganistan’ı vurdu; Kabil’deki rehabilitasyon merkezine saldırıda en az 400 ölü, 250 yaralı

March 17, 2026
5.1k
Elon Musk’ın annesi Maye Musk İstanbul’da: Tülin Şahin’den sürpriz kutlama

Elon Musk’ın annesi Maye Musk İstanbul’da: Tülin Şahin’den sürpriz kutlama

March 17, 2026
5.1k
İstanbul’da yangın faciası: 2 yaşındaki bebek yaşamını yitirdi

İstanbul’da yangın faciası: 2 yaşındaki bebek yaşamını yitirdi

March 17, 2026
5k
Fatih Altaylı’nın beyninde bir ur daha tespit edildi, bu sabah ameliyata alındı

Fatih Altaylı’nın beyninde bir ur daha tespit edildi, bu sabah ameliyata alındı

March 17, 2026
5.1k
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın ev hapsi kaldırıldı

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın ev hapsi kaldırıldı

March 17, 2026
5k
Trump: Küba’yı alacağıma inanıyorum, onunla ne istersem yapabilirim

Trump: Küba’yı alacağıma inanıyorum, onunla ne istersem yapabilirim

March 17, 2026
5.1k
Oğuz Murat Aci’nin öldüğü kazada 2 yıl sonra iddianame: Yurtdışına kaçan Timur Cihantimur’un 30 km’lik yolda 180’le gitti iddiası

Oğuz Murat Aci’nin öldüğü kazada 2 yıl sonra iddianame: Yurtdışına kaçan Timur Cihantimur’un 30 km’lik yolda 180’le gitti iddiası

March 17, 2026
5k
ABD Başkanı Trump: Savaşı en az isteyen kişi benim, şimdi en büyük derdim müzakere edeceğim herkesin ölmüş olması

ABD Başkanı Trump: Savaşı en az isteyen kişi benim, şimdi en büyük derdim müzakere edeceğim herkesin ölmüş olması

March 17, 2026
5k
Trump’tan Venezuela’ya: 51. eyalet olmak isteyen var mı?

Trump’tan Venezuela’ya: 51. eyalet olmak isteyen var mı?

March 17, 2026
5k
Silahlı kavga can aldı: Tesadüfen o sokaktan geçen kadın başından vurularak öldü

Silahlı kavga can aldı: Tesadüfen o sokaktan geçen kadın başından vurularak öldü

March 17, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.