Piyasanın korkulu rüyası haline gelen konkordatolar yeni yıla hızlı başladı. Ocak ayında 231 adet dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, konkordato başvurularında aylık bazda rekor kırıldı. En fazla konkordato başvurusu tekstil ve plastik sektörlerinden geldi.
Köklü Firmalar Konkordato İlan Etti
Ocak 2025’te 231 şirket konkordato talebinde bulundu, yeni yılın ilk ayında rekor kırıldı. Tekstil ve plastik sektörleri başı çekerken, Pakun, Asya Örme ve İş Holding gibi köklü firmaların da konkordato ilan etmesi dikkat çekti. Piyasalarda “domino etkisi” endişesi büyüyor.
Konkordato Kararı Verilen Dosya Sayısı 231’e Ulaştı
Ekonomide yaşanan finansman sıkıntıları ve piyasalardaki durgunluk, konkordato başvurularındaki artışı hızlandırmaya devam ediyor. Konkordatotakip.com tarafından Basın İlan Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, Ocak 2025’te mahkemeler tarafından konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 231’e ulaştı. Böylece, Aralık 2024’te kaydedilen 219 başvuru ile aylık rekor da aşılmış oldu.
Geçen Yıl Bin 724 Konkordato Kararı Verilmişti
Ekonomim’in haberine göre geçtiğimiz ay, konkordato sürecinde kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 165, konkordato talebi reddedilenlerin sayısı ise 77 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 21 şirket için iflas kararı verilirken, yalnızca 10 şirketin konkordato tasdik başvurusu onaylandı. 2024 yılında toplam bin 724 konkordato geçici mühlet kararı ile yıllık bazda tarihi bir rekor kırılmıştı.
Konkordatoda Tekstil Sektörü İlk Sırada
Ocak ayında en fazla konkordato başvurusu yapan sektörler arasında tekstil ilk sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl da konkordatoya en çok başvuran sektör olan tekstil alanında 16 şirket konkordato geçici mühlet kararı aldı. Plastik sektörü ise 15 başvuruyla ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada 8 başvuruyla mobilya sektörü, dördüncü sırada ise 7 başvuruyla sebze ve meyve toptancıları bulunuyor.
Domino Etkisinden Endişe Ediliyor
Reel sektör temsilcileri, artan konkordato başvurularının piyasada bir domino etkisi oluşturması konusunda uyarıyor. Konkordato ilan eden firmaların, alacaklılarını zor durumda bırakması ve ödeme dengelerini bozması, özellikle KOBİ’ler ve tedarik zincirindeki diğer işletmeler açısından büyük bir risk oluşturuyor. Ayrıca, bazı şirketlerin konkordato müessesesini suistimal ettiği yönündeki iddialar da gündemdeki yerini koruyor.