Ziraat Bankası’nın 500 milyon dolar borcu olduğu belirtilen Simit Sarayı’nın yüzde 51 hisselerini satın alarak şirketi kurtardığı iddiaları üzerine başlayan tartışmaların ardından ekonomik krizin vurduğu simitçiler gündemde.
Türkiye’de krizin etkilemediği sektör kalmadı. Mali sıkıntılarını aşmak isteyen şirketler konkordatoya başvuruyor, çözüm bulamayan firmalar hakkında da iflas kararları geliyor. Simitçiler de krizden etkilenenlerden.
Sözcü’nün haberine göre Ankara Simitçiler ve Pideciler Odası Başkanı Savaş Delibaş, son bir yılda 64 simitçi esnafının dükkânlarını kapattığını açıkladı.
Delibaş, simitçilerin ekonomik olarak sıkıntı içerisinde olduklarını ve eskisi gibi iş yapamadıklarına vurgu yaptı.
Geçen yıl çuvalı 90 lira olan unun şimdi 140-150 lira olduğunu belirten Delibaş, “Susamın kilosu da 9 liradan 16 liraya fırladı. Elektrik, doğalgaz masrafları da kira masraflarını geçti” dedi.
Ankaralı simitçilerin sorunlarının çözümü konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan umutlu olduklarını söyleyen Delibaş, Bir Ankara simidinin 1.5 liradan satıldığını ve bunun da masrafları karşılamaya yetmediğini ifade etti.
Delibaş, “Eskiden, simitçi esnafının en büyük sorunu, çalıştırdığı dükkanın kirasıydı. Ama şimdi elektrik ve doğalgaz masrafları kira sorunun aştı. Önceliği bunlar aldı” dedi.
“Bu gidişle vatandaşımız simit de bulamayacak” diyen Delibaş, 2002-2003’te Ankara’da günlük 400 bin simit satıldığını ancak nüfusun artmasına rağmen artık satılan simit miktarının bu rakamı bulmadığını ifade etti.