31 Mart seçimlerinden bugüne asgari ücretlinin maaşı 37 dolar eridi, vatandaşın borç yükü 3 bin 342 lira arttı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası tarafından hazırlanan rapora göre, 1 Nisan- 22 Mayıs arasında yüzde 10 değer kaybeden TL nedeniyle vatandaşın da şirketlerin de büyük zarara uğradığını açıkladı.
Raporda, İstanbul seçiminin iptal edilmesinin ekonomiye yansımaları da ortaya konuldu.
1 Nisan ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim iptali için gerekçeli karar açıkladığı 22 Mayıs tarihleri arası dönemi kapsayan rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:
– Türk Lirası yüzde 10 değer kaybetti ve bu süreçte TL, dolar karşısında, diğer gelişmekte olan ekonomilere kıyasla en çok gerileyen para birimi oldu.
– Türk Lirası’ndaki gerileme nedeniyle kişi başına düşen gelir, ortalama 986 dolar eridi.
– Asgari ücretin döviz cinsinden karşılığı, 1 Nisan’da 368 dolar iken, 22 Mayıs itibarıyla 331 dolara indi.
– Şirketler de dolar kurundaki artış nedeniyle ciddi zarara uğradı. Net döviz borcu 197 milyar doların üzerinde olan şirketler, kurdaki artış nedeniyle 120 milyar lira kur farkı zararı yazdı.
– Borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri 86 milyar lira eridi. Böylece, Türkiye’deki şirketlerin sadece kurdaki artış ve borsadaki değer kaybı nedeniyle toplam zararı 206 milyar liraya ulaştı.
– Şirketler zararın altından kalkmak için ya fiyatları artıracak ya da maliyeti azaltmak için işçi çıkarmak zorunda kalacak. Bu durum enflasyon ve işsizlik olarak vatandaşa yansıyacak.
– İki yıllık devlet tahvilinin faizi 4,6 puan artışla yüzde 25,7’ye çıktı.
– Mayıs 2019’da tüketici güveni, serinin yayınlanmaya başladığı 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.