Rusya, Türkiye ile imzaladığı S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının, Ankara’nın kontratta yazılı tüm ödemeleri yapması ardından pratik anlamda hayata geçirileceğini açıkladı.
Yetkili, kontrata göre, S-400 bataryalarının Türkiye’ye sevkiyatının 2019-2020’de gerçekleştirilebileceğini de ekledi.
TEKNOLOJİK İŞBİRLİĞİ SORUSUNA YANIT VERDİ
Diğer taraftan yetkili, teknoloji transferi yapılıp yapılmayacağı ve üretimin Türkiye’de gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ilişkin bir soru karşısındaysa teknolojik işbirliğiyle ilgili meselelere yapılacak ayrı görüşmelerde karar verilmesi gerektiğini söyledi.
ERDOĞAN KAPORANIN VERİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını ve Türkiye’nin kaporayı Moskova’ya gönderdiğini açıklamıştı.
RUS YÖNETİCİ, “ANLAŞMA TUTARI 2 MİLYAR DOLARI AŞTI” DEMİŞTİ
Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rostec’in genel direktörü Sergey Çemezov daha sonra yaptığı bir açıklamada, Türkiye ile imzalanan S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının tutarının 2 milyar doları aştığını söylemişti.
NET MAALİYETİYLE İLGİLİ RESMİ AÇIKLAMA HENÜZ YAPILMADI
Ancak kapora ya da anlaşmanın net maliyetine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmış değil.
Dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.
Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.
(Kaynak: Sputnik)