Türkiye, yakın tarihinin en önemli ekonomik krizlerinden bir tanesiyle karşı karşıya. ABD’nin yaptırımlarıyla alevlenen kurlardaki yangın, geri dönülebilecek noktayı geçti yorumlarına yol açıyor.
Sektörün büyük darbe yemesi sonrasuı bayilerde yaprak dökümü başlayacağı söyleniyor.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’ın haberine göre kasko, sigorta, artan vergiler derken oto pazarlarında da alım satımın durma noktasına geldiği belirtiliyor.
Mersin Araba Pazarı’nda bulunan esnaflar, “Araba soran var, alan yok” diyerek kepenk indirmeye az kaldığını söylüyor.
Haberde, Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan araba pazarında alım satım durma noktasına geldiği kaydediliyor.
Koçaçoğlu Otomotiv sahibi Murat Koçaçoğlu, dövizin yükselmesine bağlı olarak araç fiyatlarının yükseldiğini, kasko, sigorta ve de vergilerdeki artışın ise piyasayı durma noktasına getirdiğini ifade ediyor ve ekliyor:
“Dolar arabanın sigortasını, kaskosunu, vergisini hatta yedek parçasından tutun her şeyi etkiliyor. Biliyorsunuz araba parçaları dövize endeksli. Tabii araba pazarında yani 2’nci el araba pazarında şöyle bir etki var; sıfır araba fiyatları artınca ikinci el araba fiyatları da artıyor. Enflasyon artınca hayat pahalılığı da artıyor. Hayat pahalılaşınca araba fiyatları da artıyor. Enflasyon ve hayat pahalılığından sonra araba alım satım pazarına insanlarda gelmemeye başladı. İnsanların alım gücü çok fazla düştü. Yani alım gücü yüzde 50 düştü diyebilirim.”
“Ufak bir örnek vereyim 2017 model araba alan insan sayısı geçen yıla göre yüzde 50 azaldı” diyen otomotivci, “Şimdi insanlar elindekini satıp daha düşük bir model almaya çalışıyor. Eskiden insanlarda alım gücü vardı ama bu yıl bu alım gücü neredeyse bitti. Geçen yıllarda sattığımız bir arabanın fiyatı ile bu yıl aynı arabanın satış fiyatı arasındaki fark da yüzde 30” diyor.
Yaklaşık 3 yıldır pazarda esnaflık yaptığını belirten Cihangil Oto sahibi Cihan Cihangil de, dövizden kaynaklı son altı aydır işlerinin ciddi oranda düştüğünü belirtiyor.
Bu durgunluğun sebebinin dolardan kaynaklı olduğunun altını çizen Cihangil, “Dolar sadece araba sektörünü değil var olan tüm sektörü etkiledi. Her şey birbiriyle bağlantılı. Son altı ay içerinden hiç para kazanamadık. Bu altı ay içerisinde sadece düşük fiyatlı 3 araç satabildim. Bu araçlarda 10 bin ile 17 bin TL arasındaydı. Biz normalde ayda 3 orta kaliteli araç satmamız gerekiyor ki ayakta kalabilelim. Aslında birkaç yıldır ciddi bir düşüş var. Özellikle bu yıl işler çok düştü” ifadesini kullanıyor.