Sigortasız işçi çalıştıran işvereni “destek ve teşvikten mahrum bırakma” cezasına af geldi. Geçmiş cezalar da affediliyor. SGK Uzmanı değerlendirdi. İşte tüm merak edilenler…
Sigortasız ya da kaçak işçi çalıştıran işverene af getirildi.
Vatan Gazetesi’nde yer alan habere göre SGK Uzmanı Oğuz Aslım gelecek affı değerlendirdi
CEZASI AĞIRDI
Düzenlemeden önce sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ağırdı. İlk olarak, idari para cezası ama ondan daha da önemlisi, işyerinde bir kişinin bile sigortasız çalıştığı tespit edilen işveren, hemen bir yıl süreyle tüm teşvik ve desteklerden mahrum bırakılıyordu. Ufak iş yerleri için çok bir şey ifade etmeyen bu uygulama, binlerce çalışanı olan işverenler için büyük bir ceza oluyordu. Her ay çalışanları için bir milyon lira prim ödeyen işveren açısından 600 bin liraya varacak destek anlamına geliyor. Mevcut uygulamada bir kişinin bile sigortasız olduğu tespit edilse o işyeri, yıllık 600 bin liralık destekten mahrum kalıyordu.
VE DEĞİŞTİ
Meclis’ten geçen Torba Yasa ile birlikte bu uygulama değişti. Artık, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere, uzun süreli prim teşvik cezası uygulanmayacak. Mahkeme kararıyla ya da yapılan denetimlerde sigortasız veya sahte sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işveren, ilk bir ay prim teşvikinden yararlanamayacak. Böylece, Kanunla, bir yıllık mahrumiyet cezası, bir aya indirildi. Ancak işveren, 3 yıl içinde sigortasız işçi çalıştırmaya devam ederse, her bir tespit için 1 yıl süreyle teşvikten faydalanamayacak.
Ancak aftan yararlanmanın da bir sınırı var. Çalıştırılan sigortasız işçi sayısı 5 kişiden fazla olmayacak, işyerindeki toplam sigortalı sayısının yüzde 1’ini de aşmayacak. 1 Nisan’da uygulamaya girecek uygulamadan 15-20 kişi sigortalı çalıştıran işveren yararlanamayacak
ORTA ÖLÇEKLİ FİRMALAR RAHAT NEFES ALACAK
Daha önce sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen firmalar firmalar SGK tarafından ağız cezalara uğruyor, ayrıca teşvik ve desteklerden mahrum kalıyordu. Bu özellikle orta ölçekli firmalar için büyük sıkıntıya sebep oluyordu. Aynı konuda ikinci kere tutanak tutulan işyerlerine ceza 5 kat oranda artıyordu. Torba Yasa ile birlikte hem işverenler teşvik alabilecek, hem SGK ve iş mahkemelerindeki iş yoğunluğu azalmış olacak.