Türkiye bir döviz krizi sarmalına girerken Merkez Bankası net döviz rezervi açısından her geçen gün kan kaybediyor. Geçen yılın sonunda 27.6 milyar dolar olan net rezerv, son verinin oluştuğu 31 Ağustos’ta 18.2 milyar dolara geriledi.
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, “Analitik bilanço ve haftalık vaziyette yer alan verilerden yola çıkarak yaptığımız hesaplamalar, Merkez Bankası’nın net döviz rezervindeki kaybın sekiz ayda 9.4 milyar doları bulduğunu gösteriyor” diyor.
“Türkiye için 9.4 milyar dolarlık kaybın çok da önemli olmadığını söylemek tabii ki mümkün değil” diyen Aktaş, “Dikkat edelim; rezerv örneğin 109 milyardan 100 milyara inmiyor. 27.6 milyardan 18.2 milyara düşüş söz konusu. Yani rezervdeki kaybın oranı çok yüksek. Merkez Bankası sekiz ayda net döviz rezervinin tam yüzde 34’ünü kaybetmiş durumda” ifadesini kullanıyor.
Bunun çok yüksek bir oran olduğunu kaydeden Aktaş, “Türkiye, örneğin önümüzdeki sekiz ayda mevcut rezervinin üçte birini daha kaybedemez. Artık sınıra gelmiş sayılırız” diyor.
“Anlaşılan bıçak kemiğe bayağı bayağı dayanmış” diyen Aktaş, “Çünkü durum gerçekten vahim! Baksanıza Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net döviz rezervi yalnızca ve yalnızca 18 milyar 151 milyon dolar” vurgusu yapıyor.
Net döviz rezervinde sekiz ayda ortaya çıkan 9.4 milyar dolarlık kaybın üçte birinin ağustos ayında yaşandığını kaydeden Aktaş, net rezervin, ağustos ayında 3.1 milyar dolar azaldı. Bu azalmanın yarıdan fazlası da 24- 31 Ağustos haftasında oluştuğunu belirtiyor.
Merkez Bankası’nın net döviz rezervinin, ağustos ayının son haftasında 1.8 milyar dolar gerilediğine dikkat çeken ekonomist, “Rezerv, 10-17 Ağustos haftasında da 1.1 milyar dolarlık düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın net döviz rezervinde mart ayında 2.5, ocak ayında da 1.7 milyar dolarlık gerileme oldu” diyor.