Merkez bankalarının koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik krizden çıkış için saçtığı trilyonlarca dolar piyasaları yeni bir krizin eşiğine getirdi.
İktisatçı Nouriel Roubini, “Birçok oyuncu çok fazla kaldıraçlı işlemle büyük boyutlarda risk aldı ve bu da bazılarının patlayacağı anlamına geliyor.” dedi.
10 yıllık Amerikan Hazine tahvil getirilerinin yüzde 1,70’i aşması borsalardan kaçısı hızlandırırken, 2008 Krizi’ni önceden bildiği için “kâhin” nitelendirilen iktisatçı Nouriel Roubini piyasalarda yeni bir çöküş olmasından endişe ediyor.
Tahvil faizindeki artışın piyasaları altüst edebileceğine işaret eden Roubini, Archegos Capital gibi birçok hedge fonu ya da özel varlık yönetim şirketini çöküşe sürükleyebileceğini vurguladı.
New York Üniversitesi’nde profesör olan Roubini, düşük ya da negatif faiz oranlarının ve mali teşviklerin, gelişmiş ülkelerde yatırımcıların aşırı risk almasına sebep olduğunu belirtti.
Roubini, Bloomberg News’a verdiği mülakatta piyasaların ihmalkârlığını gösteren döngüsel fiyat/kazanç oranının 1929 ve 2000’lerdeki seviyelere ulaştığını söyledi.
Risk iştahındaki artışın yol açtığı tehlikeye işaret eden Roubini, “Büyük çapta balonlar, risk alma ve kaldıraçlı işlem görüyoruz. Birçok oyuncu çok fazla kaldıraçlı işlemle büyük boyutlarda risk aldı ve bu da bazılarının patlayacağı anlamına geliyor.” dedi.
“FAİZ YÜZDE 2’Yİ GEÇERSE PİYASA İLK ŞOKLA KARŞILAŞACAK”
10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin bu sene yüzde 2’nin üzerine çıkmasıyla ilk şokun gerçekleşebileceğini belirten Roubini, enflasyonun yeniden yükselmesi ve ABD-Çin arasındaki sıcak savaşa dair işaretlerin ortaya çıkmasının da diğer risk unsurlarını teşkil ettiğin dile getirdi.
Roubini’ye göre, Amerikan Doları orta vadede ABD ekonomisindeki çifte açığın artmasıyla birlikte zayıflayacak ve ABD’nin Rusya, Çin, Kuzey Kore gibi ülkelere yaptırımlarının da bu ülkelerin dolardan uzaklaşmasına sebep olacak.