Kıbrıs’ta petrol ve doğalgaz çalışmasına ilişkin gerginlikler devam ediyor. Amerikan petrol ve doğalgaz devi ExxonMobil Kıbrıs açıklarında doğalgaz araştırması yapmak üzere ay sonuna kadar 2 gemi göndereceğini duyurdu.
Kıbrıs Cumhuriyeti geçen pazar günü, İtalyan şirketi Eni’den kiraladığı doğalgaz arama gemisinin ada açıklarında yapacağı sondaj çalışmasının Türk askeri gemileri tarafından engellendiğini duyurmuştu.
Amerikalı enerji şirketinin kararı bu olaydan sonra duyurulmuş oldu.
ExxonMobil şirketi ve Katar devletine bağlı Qatar Petroleum ortaklığının, Rumların 2011 yılında belirlediği münhasır ekonomik bölgedeki 10’uncu parselde doğalgaz aramayı planlanıyor.
ExxonMobil’in bir önceki yönetim kurulu başkanlığını, geçtiğimiz gün Suriye’deki gelişmelerle ilgili temaslarda bulunmak için Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yapıyordu.
Rum gazetesi Filelefteros’un haberine göre ExxonMobil yaz sonunda başlayacağı iki sondaj çalışması için denizaltı robotu taşıyan iki gemiyi bu ay sonuna kadar gönderecek.
KIBRIS’TA DOĞALGAZ GERGİNLİĞİ
Kıbrıs Cumhuriyeti geçen kasım ayında, Fransız Total ve İtalyan Eni enerji şirketleriyle vardığı mutabakat sonucu ada açıklarında bir blokta ortaklaşa doğalgaz aramaya başlayacaklarını duyurmuştu.
Şirketler daha önce çalışma yaptıkları 11 sayılı bloktan iyi sonuçlar alamamış olmamasına rağmen, altı numaralı blokta çalışmaya devam edeceklerini belirtmişti.
Eni, 2016’nın aralık ayından altı numaralı bloğun işletme hakkını, Total ile yüzde 50 ortaklık koşuluyla almıştı.
Total, işletmecisi olduğu 11 numaralı bloğun işletmesini ise yüzde 50 pay karşılığında Eni’ye vermişti.
TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI DA BAŞLADI
KKTC ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarından kaynaklanan gerginlik, Rum yönetimiyle yaptığı anlaşma uyarınca altıncı blokta faaliyet yürüten Eni’ye bağlı ‘Saipem 12000’ adlı geminin sondaj çalışmalarının ardından 3’üncü bloğa yönelmesiyle krize dönüştü.
Rum yönetiminin 2011 yılındaki hamlesinden hemen sonra KKTC de Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti.
TPAO’ya yetki verilen bölgelerden bazıları, Rum yönetiminin arama yaptırdığı bloklarla çakışıyor. Bunlardan biri de ‘Saipem 12000’ adlı geminin yöneldiği üçüncü blok.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs açıklarında ve Ege’deki fırsatçı yaklaşımlar gözümüzden kaçmıyor; Kıbrıs ve Ege’de bu yaklaşımda olanlar haddini aşmamalı” demişti.
Avrupa Birliği de Türkiye’den, üyesi olan devletlere yönelik tehditlerden kaçınmasını ve ‘iyi komşuluk ilişkilerini’ bozmamasını istemişti.
Son olarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Kıbrıs açıklarındaki sondaj gemisiyle ilgili gelişmeler konusunda, ‘Türkiye’nin davranışına kesinlikle karşı olduğunu’ söylemişti.