Türkiye’nin döviz gelirleri ile giderleri arasındaki farkı gösteren cari açık nisan sonunda 32 milyar doları buldu.
Doğrudan yatırımlar 50 milyon dolar seviyesine inerken, aynı dönemde 1,5 milyar dolarlık sıcak para Türkiye’yi terk etti. Döviz açığının finansmanında esrarengiz yöntemler kullanılıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre Türkiye nisanda 1,71 milyar dolar cari açık verdi. 12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolara yükselirken, açık kaynağı belirsiz para girişleri ile finanse ediliyor.
TCMB verilerinde 4 aylık “kaynağı belirsiz para girişi” olarak bilinen net hata/noksanın 7,2 milyar dolar seviyesine çıkması da dikkat çekti.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın nisan ayında 3,54 milyar dolar açık vermişken, 2021 yılı nisan ayında 942 milyon dolar fazla verdi.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 596 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 110 milyon dolar artarak 1,3 milyar dolar olarak kaydedildi.
İkincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 212 milyon dolar artarak 248 milyon dolar oldu.
SADECE 56 MİLYON DOLARLIK DOĞRUDAN YATIRIM
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 56 milyon dolar oldu. Nisanda portföy yatırımları ise 1,53 milyar dolar net çıkış kaydetti. Resmi rezervler 1,18 milyar dolar azaldı.
Kaynağı belirsiz para girişlerinin gösterildiği net hata noksan kalemi nisanda 198 milyon dolar fazla verdi, 4 aylık net hata noksan 7,2 milyar dolar fazla olarak gerçekleşti.
NET HATA NOKSAN NEDİR?
Net hata ve noksan kalemi, ölçüm hataları ve tablodaki verilerin eksik veya fazla derlenmesinden kaynaklanır.
Net hata ve noksan kalemi için standart bir miktar ya da orandan bahsedilemez. Buna mukabil söz konusu miktarın yüksekliği ve sürekli aynı yönde gelişiyor olması kayıtların, ölçümlerin, hesapların ve anketlerin doğru olmadığı yönünde şüpheleri artırır.