Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Kargo ile yurt dışı alışverişine yeni düzenleme: Karar neden alındı, tüketicileri nasıl etkileyecek?

by emre_aktifhaber
August 7, 2024
Kargo ile yurt dışı alışverişine yeni düzenleme: Karar neden alındı, tüketicileri nasıl etkileyecek?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, kargo ile yurt dışından gümrüksüz alışveriş sınırı 30 euroya düşürüldü, gümrük vergisi de artırıldı. Avrupa Birliği’nden gelen siparişlerde vergi yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelen siparişlerde ise yüzde 60’a çıkarıldı.

4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Cumhurbaşkanı kararı ile Salı günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kargo ile gümrüksüz yurt dışı alışveriş sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Bu, yurt dışı merkezli e-ticaret sitelerinden 30 euronun üzerinde alışveriş yapılırsa gümrüğe takılacağı ve ithalat işlemlerine tabi olacağı anlamına geliyor.

Bu alışverişlerde gümrük vergisi de artırıldı.

Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlere artık yüzde 20 yerine yüzde 30 oranında vergi uygulanacak.

Diğer ülkelerden gelen ürünlerde vergi oranı ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı.

Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulmamış ürünlerden de ayrıca yüzde 20 ÖTV alınıyor.

Gümrük muafiyeti sınırı ilaçlarda ise 1500 euro olarak belirlendi.

Karar, 21 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çarşamba günü İstanbul’da katıldığı Hazır Giyim Fuarı’nda, ek vergiye dair açıklama yaptı ve amaçlarının üreticilerin pazar kaybı yaşamaması olduğunu belirtti.

Bakan Bolat, “E-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf ve sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBİ, tacir, mağaza sahibi gibi kesimlerin yoğun bir şekilde pazar ve istihdam kaybı yaşamasının ve ülkemizin döviz kaybı şeklindeki olumsuz etkilerin azaltılması” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, “Türkiye’de uzun zamandır kontrollü serbest kur rejimi devam ettiği ve içeride enflasyonun aylık artışı hız kesmediği için”, yurt dışı mal ve hizmetlerin daha ucuz hale geldiğini ve bu nedenle tüketicilerin Avrupa ya da Çin merkezli pazar yerlerine yöneldiğini söylüyor.

Ancak bu durum döviz likiditesini azaltıyor, tüketim malı ithalatını da artırıyor.

Aynı ürünün yurt içinde daha pahalı olması ve bu nedenle talebin de azalması durumunda, firmaların gelirleri de azalıyor.

Prof. Dr. Yılmaz, “Düzenlemeyle amaçlananlardan biri yerli firmalara olan talebi ve firmaların gelirlerini artırmak” diyor.

Ticaret Bakanlığı da benzer nedenlerden söz etti.

Bakan Ömer Bolat Pazartesi günü CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, Çin merkezli çevrimiçi pazar yeri Temu ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Soru üzerine Bakan Bolat, “Bu sitenin çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları yakında göreceksiniz. İlgili önlemleri Resmi Gazete’de yayınlayacağız” demişti.

Bolat, düzenlemenin yurt içi merkezli şirketlerin ve pazar yerlerinin yurt dışı rakipleri karşısında rekabet gücünü korumayı hedeflediğini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da bu düzenlemenin, hem “kalite düşüklüğü” nedeniyle tüketicilerden gelen, hem de “satış, üretim ve istihdam kaybı” nedeniyle de imalatçılar, satıcılar ile esnaf, ticaret ve sanayi odalarından gelen şikayetler doğrultusunda alındığı belirtildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkez Direktörü H. Hakan Yılmaz, düzenlemeye üç nedenle ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Bunlardan ilki, “2024 yılı bütçe hedeflerine ulaşma konusunda şu ana kadar çıkarılan düzenlemeler yeterli olmadığı için kaynak yaratma.”

İkincisi ise, “Ocak-Haziran dış ticaret rakamlarında ithalat % 8,4 düşmesine rağmen ithalatta tüketim mallarının payının artıyor olması nedeniyle, bu artışı azaltmaya çalışma.”

Yılmaz “yerli üreticiyi rekabet avantajı olan yurt dışı firmalara karşı koruma” amacının ise “tüketici açısından açık bir şekilde refah kaybına” yol açtığını belirtiyor.

Tüketiciler bu düzenlemeden nasıl etkilenecek?

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Dövizi yurt içinde tutmaya yönelik bir tedbir olarak görülse de, asıl amacın yurt içerisinde faaliyet gösteren pazar yeri firmalarına sektörde avantaj sağlama olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Ancak düzenlemenin rekabeti azaltacağı için tüketicileri dezavantajlı konuma düşüreceğini söylüyor:

“Kısa bir süre sonra, yurt içerisindeki firmaların tekelleşmesine ve sermayenin belli bir yerde toplanıp, hakim hale gelmesine yol açacaktır. Tüketici için seçenek ne kadar çok olursa, tüketici o kadar ucuz ve kaliteli hizmet ve ürün alır.”

Uzmanlar, vergi artışının ithal ve yerli ürünlerin fiyatlarında artışa yol açacağında hemfikir.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Martı TAG sürücüsünü döven üç taksi şoförüne hapis cezası

Martı TAG sürücüsünü döven üç taksi şoförüne hapis cezası

December 25, 2025
5.1k
Zelenski’nin Noel dileği: Putin yok olsun

Zelenski’nin Noel dileği: Putin yok olsun

December 25, 2025
5.1k

TEPAV Merkez Direktörü Yılmaz, “Vergi kadar fiyatlar da yukarıya çekileceği için, bu düzenleme enflasyonla mücadele programını olumsuz etkileyecek” diyor.

Tüketiciler Birliği Federasyonu, söz konusu Cumhurbaşkanı kararına ilişkin itirazlarını Eylül ayında Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılacak Tüketici Konseyi Toplantısı’nda dile getirecek, TBMM ve Bakanlık’ta lobi çalışmaları yürütecek.

Federasyon başkanı Deniz, gelecekte Rekabet Kurumu’na da itirazda bulunabileceklerini söylüyor.

Tüketiciler neden yurt dışındaki pazar yerlerine yöneliyor?

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Deniz’e göre bunun birkaç sebebi var.

Birincisi, fiyat-kalite parametresinin tüketici açısından daha cazip olması. İkincisi, satış sonrası hizmetlerde, yurt dışı kaynaklı pazar yeri firmalarının tüketicileri daha fazla memnun etmesi.

Deniz, Türkiye’deki pazar yeri firmalarını kısıtlayan ve tüketicileri koruyan çok sayıda düzenleme olmasına rağmen, tüketicilerin yine de sorunlar yaşadığını söylüyor:

“Örneğin, tüketiciler 14 gün içerisine herhangi bir gerekçe göstermeden ürünü iade hakkına sahip ama tüketici bu hakkını kullandığında, Türkiye’deki pazar yeri firmaları kimi zaman öyle prosedürler üretiyor ki, tüketici parasını geri alana kadar 2-3 ay geçiyor. Bu da, tüketicinin parasının pazar yeri firması ya da satın aldığı mağaza lehine 0 faizli kredi gibi kullanılabilmesi anlamına geliyor.”

Tüketicileri yurt dışındaki pazar yerlerine iten bir diğer sebep de kargo güvenliği.

Deniz, “Yurt dışından bir kargo geldiğinde, kargonun hasar görmemesi için her türlü önlemin alındığını biliyoruz. Yurt içinde pek çok tüketiciden, kargo ile aldığı ürünün hasarlı olduğuna dair şikayet alıyoruz” diyor.

Düzenlemenin bütçeye etkisi ne olur?

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, gümrük vergisindeki yeni düzenlemenin bütçede büyük bir etki yaratmayacağını söylüyor:

“Gümrük vergisi gelirlerinin toplam bütçe gelirleri içindeki payı, geçen yıl yüzde 3,16 idi. Son üç yılın ortalaması da yüzde 3,2 düzeyinde. Ayrıca bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme, gümrük vergisinin konusunun dar bir kısmıdır. O nedenle bütçeye etkisi sınırlı düzeyde kalacaktır.”

TEPAV Merkez Direktörü Yılmaz da “Bu düzenlemenin temel motivasyonu 2024 yılı bütçe vergi gelirlerini artırmak ama yeterli kaynak sağlayacağını düşünmüyorum” diyor.

Yurt dışından verilen siparişlerin toplam e-ticaretteki payı ne?

Ticaret Bakanlığı’nın Mayıs tarihli ‘Türkiye’de E-ticaretin Görünümü’ isimli raporuna göre, e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon TL’ye ulaştı. İşlem sayısı ise yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adet oldu.

2023 yılında yurt içi harcamaların payı yüzde 93,37 olarak gerçekleşti.

Türkiye’deki vatandaşların yurt dışından yaptığı alımların payı ise yüzde 3,75 oldu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – BERZA ŞİMŞEK

Tags: kargoyurt dışı alışveriş
ShareTweet
Previous Post

Kerem Aktürkoğlu’nun menajeri doğruladı: Galatasaray ile Spartak Moskova anlaştı

Next Post

6 Şubat depremlerinin ardından kayıp olan Merve Ateş’in cenazesi 18 ay sonra tespit edildi

İLGİLİHABERLER

Martı TAG sürücüsünü döven üç taksi şoförüne hapis cezası
GÜNDEM

Martı TAG sürücüsünü döven üç taksi şoförüne hapis cezası

December 25, 2025
5.1k
Zelenski’nin Noel dileği: Putin yok olsun
DÜNYA

Zelenski’nin Noel dileği: Putin yok olsun

December 25, 2025
5.1k
İrtikap davası: Eski MHP’li belediye başkanı Türkyılmaz salıverildi
GÜNDEM

İrtikap davası: Eski MHP’li belediye başkanı Türkyılmaz salıverildi

December 25, 2025
5.1k
İlk tahliyeler başladı: Hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu gibi suçlardan ceza alanlar serbest kalıyor
GÜNDEM

İlk tahliyeler başladı: Hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu gibi suçlardan ceza alanlar serbest kalıyor

December 25, 2025
5.1k
”Saran yüzde yüz tutuklanacak” demişti: Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür
GÜNDEM

”Saran yüzde yüz tutuklanacak” demişti: Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür

December 25, 2025
5.1k
Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
GÜNDEM

Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

December 25, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Gazeteci Barış Terkoğlu yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı

Gazeteci Barış Terkoğlu yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı

December 25, 2025
5k
İsrail, bir Kudüs Gücü komutanını öldürdüğünü duyurdu

İsrail, bir Kudüs Gücü komutanını öldürdüğünü duyurdu

December 25, 2025
5k
Marketlerde yeni dönem: Pazar günleri kapalı olacak

Marketlerde yeni dönem: Pazar günleri kapalı olacak

December 25, 2025
5.1k
İSİG: Bu yıl 91 çocuk işçi iş cinayetlerine kurban gitti

İSİG: Bu yıl 91 çocuk işçi iş cinayetlerine kurban gitti

December 25, 2025
5k
Beş sumak ve toz biberde boya tespit edildi

Beş sumak ve toz biberde boya tespit edildi

December 25, 2025
5k
Ücretsiz dağıtılan çikolatalar zehirledi

Ücretsiz dağıtılan çikolatalar zehirledi

December 25, 2025
5k
Taklit-tağşiş listesi: Altı süt ve süt ürünü uygunsuz

Taklit-tağşiş listesi: Altı süt ve süt ürünü uygunsuz

December 25, 2025
5k
Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Galatasaray’a “Musaba’yı size daha ucuza satalım” dedi

Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Galatasaray’a “Musaba’yı size daha ucuza satalım” dedi

December 25, 2025
5.1k
Gana’dan müjdeli haber geldi: Bugün kopması beklenen kıyamet ertelendi

Gana’dan müjdeli haber geldi: Bugün kopması beklenen kıyamet ertelendi

December 25, 2025
5.1k
Gülen Hareketi’ne üyelik suçlamasıyla 20 gözaltı

Gülen Hareketi’ne üyelik suçlamasıyla 20 gözaltı

December 25, 2025
5.1k
Evlenmek için kaçırdığı adama 15 yıl sonra düğün yaptı

Evlenmek için kaçırdığı adama 15 yıl sonra düğün yaptı

December 25, 2025
5.1k
Yunanistan Ankara’da düşen jetteki hostesine ağlıyor

Yunanistan Ankara’da düşen jetteki hostesine ağlıyor

December 25, 2025
5.1k
Mafya lideri kaloriferin arkasındaki delikte yakalandı

Mafya lideri kaloriferin arkasındaki delikte yakalandı

December 25, 2025
5.1k
Ederson’un eşinden Fenerbahçeli taraftarların eleştirilerine tepki: Saygı istiyoruz

Ederson’un eşinden Fenerbahçeli taraftarların eleştirilerine tepki: Saygı istiyoruz

December 25, 2025
5.1k
Bir Noel daveti, 45 yıllık bir hayata dönüştü: Evsiz adamla ölene kadar birlikte yaşadılar

Bir Noel daveti, 45 yıllık bir hayata dönüştü: Evsiz adamla ölene kadar birlikte yaşadılar

December 25, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.