TÜİK verilerine göre Türkiye büyüdü, gelirimiz de arttı. 2024 sonunda 15 bin 463 dolar açıklanan kişi başına gelirimiz haziran sonu itibarıyla 17 bin 174 dolara ulaştı. Güncel kura göre kişi başına gelir yıllık 706 bin lirayı, aylık ise 58 bin lirayı aşmış oldu.
Enflasyonda yıllardır pembe tablo çizen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şimdi de halkın zenginleştiğini ilan etti. Vatandaş açlık sınırında yaşıyor ama TÜİK’e göre, kişi başına milli gelirimiz rekor kırdı ve 17 bin 174 dolara çıktı. Türkiye ekonomisi de 6 ayda dolar bazında yüzde 8,5 büyüyerek 1,5 trilyon dolara yaklaştı.
Ancak inşaat sayesinde büyümüş görünsek de tarımı kaybettik. Ülkeyi besleyen tarım sektörü büyüyemediği gibi yüzde 3.5 oranında küçüldü. Veri önümüzdeki dönemde gıdanın daha da pahalanacağının, tarım ithalatının artacağının tehlikeli sinyalini verdi. TÜİK bu yılın 2’nci çeyrek büyüme verilerini açıkladı.
VATANDAŞ DA ZENGİNLEŞMİŞ
Sözcü’den Erdoğan Süzer, TÜİK’in büyüme verilerini analiz etti. Buna göre Türkiye ekonomisi bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,6 büyüdü. Böylece 2024 yılını 44 trilyon 587 milyar TL ve 1 trilyon 358 milyar dolar ekonomik büyüklükle kapatan Türkiye ekonomisi haziran sonu itibarıyla 52,4 trilyon TL ve 1 trilyon 474 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. TÜİK geçen yıl Türkiye’nin yıllık milli gelirini 1 trilyon 322 milyar dolar olarak ölçmüştü. Bu geliri 36 milyar yükselterek 1 trilyon 358 milyar dolara revize etti.
TÜİK verilerine göre, son 4 çeyreklik dönemi kapsayan son 1 yıllık dönemde milli gelirimiz 115,4 milyar dolar birden artarken vatandaşın geliri de büyüdü. 2024 sonunda 15 bin 463 dolar açıklanan kişi başına gelirimiz bu yıl haziran sonu itibarıyla 17 bin 174 doları aştı. Yüksek enflasyon ve doların baskılanması sayesinde vatandaş resmi verilerde ‘zengin’ göründü.