Kamuoyuna açıklanmayan ziyarette, Türkiye’nin 2021’de “gri listeye” alınmasına neden olan kara para aklama ve terörün finansmanı endişelerini azaltma konusunda kaydedilen ilerlemeler ele alındı.
Reuters haber ajansına ziyaretle ilgili bilgi aktaran iki kaynak, raporun FATF’ın 28 Haziran’daki genel kurulunda alacağı kararın temelini oluşturacağını ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin özel inceleme altındaki gri ülkeler listesinden çıkacağının sinyalini verdiğini söyledi.
Gri listeden çıkma taahhüdü
FATF, şubat ayında Türkiye’ye ilişkin yaptığı son açıklamada, ülkenin “eylem planını büyük ölçüde tamamladığına” ve yerinde değerlendirme yapılması gerektiğine dair tespitte bulunduğunu duyurmuştu.
Geçtiğimiz yıl daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüşüne öncülük eden Şimşek de şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada Türkiye’nin gri listeden çıkma kararlığını vurguladı.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık.” demiş sürecin haziran ayında yapılacak yerinde inceleme ile tamamlanacağını ifade etmişti.
Türk lirası ve varlıkları güçlenebilir
FATF, Ekim 2021’de Türkiye’yi kara para aklamaya ve Birleşmiş Milletler’in yaptırım listesinde yer alan İslam Devleti ve El Kaide gibi grupların finansmanına açık bankacılık, emlak ve diğer sektörleri denetlemediği gerekçesiyle gri listeye almıştı.
Türkiye’nin yanı sıra yirmi ülke daha FATF’nin gri listesinde yer alıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları bu tür bir not indiriminin ülkelerin FATF sıralamalarını takip eden yabancı banka ve yatırımcılarla olan bağlarını zorlayabileceğine işaret ediyor.
Bu bağlamda, haziran ayında yapılacak bir not artırımının Türk lirasını ve varlıklarını güçlendirebileceğini gösterdiği yorumu yapılıyor.