AKP’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirdiği yasa teklifi ile devlete ait Türkiye Kalkınma Bankası, BDDK denetiminin dışına çıkacak ve Bankacılık Kanunu’nun kredi kurallarına göre davranmak zorunda olmayacak.
AKP Grup Başkanvekilleri Naci Bostancı ile Mehmet Muş’un, Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını öngören yasa teklifi geçen hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Kredi için hangi kurumdan para alınacağını cumhurbaşkanı belirleyecek
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen teklife göre Kalkınma Bankası, kanun ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle görevlendirilecek. Görevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar ile ihtiyaç duyulan kaynağın hangi kurum veya kuruluş bütçesinden karşılanacağı Cumhurbaşkanlığı’nca belirlenecek.
Dolayısıyla banka, diğer bankalar gibi mevduat toplamayacak ancak vatandaşın vergileriyle oluşan bütçeden aktarılacak kaynakları dilediği kişi ya da şirketlere kredi olarak dağıtabilecek. Yasa teklifinde, Kalkınma Bankası’nı özellikle batık krediler konusunda BDDK’nın sıkı kural ve düzenlemelerinin dışına çıkaracak kritik bir madde de yer alıyor. Bankacıların teklifin 7’nci maddesine göre Kalkınma Bankası, geri ödenmeyen krediler için ayrılacak karşılıklar ve teminatları düzenleyen Bankacılık Kanunu’nun 53’ncü maddesinin birinci fıkrasına tabi olmayacak. Bu fıkraya göre BDDK tarafından belirlenen, kredilerin risk durumuna göre sınıflanması, izlenmesi, takibe alınması, karşılık oranlarının belirlenmesi ve ek teminatlara ilişkin usul ve esaslar BDDK yerine, direkt banka yönetim kurulunca belirlenecek.
Kendi belirlediği kuralları uygulayacak
Bütçeden gönderilen paraları Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülen sektör ya da firmalara aktaracak olan banka yönetimi, bu kredilerin geri dönüşünde tamamen kendi belirlediği kuralları işletecek. Banka yönetiminin, vadesinde ödenmeyen kredileri isterse tıpkı taksitleri zamanında ödenmiş krediler gibi risksiz grupta değerlendirip karşılık ayırmayacağı, vadesinde ödeme yapmamış şirketten ek teminat istemeyebileceği, hatta kredisini ödememiş firmalara ilave kredi bile verebileceği belirtiliyor.