Ekonomist İris Cibre’ye göre veriler dezenflasyonist sürece girilmediğini gösteriyor.
Barış Soydan, Merkez Bankası yönetiminin ‘kafalarını kuma gömdüğünü’ savunuyor.
Mustafa Sönmez’se “Enflasyon Şimşek’in beklentilerinin üzerinde” yorumunu yaptı.
Ekonomistlerin X’teki değerlendirmeleri şöyle:
İris Cibre: Bu data ne yazık ki dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor
- Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentisi yüzde 38’in tutması için aylık ortalama yüzde 0,5 üst bant yüzde 42’nin tutması için aylık ortalama yüzde 1,5 enflasyon açıklanmalı.
Bu data ne yazık ki dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor. Program çalışmıyor…
Neden program hala çalışmadı?
Çünkü hedef dar gelirlinin talebi değil, hedef yanlış
Çünkü yüksek faizin finansman maliyetleri fiyatlara girmeye başladı
Çünkü MB önceki aylarda kurun düşmesine izin vermeyerek, Ağustosta talebi iyi yönetmesine rağmen, yüzde 2.8 yukarı harekete izin vermiş oldu
Dezenflasyonist sürecin iletişimi iç tarafa yapılmadı.
- Çekirdek enflasyon hala çok yüksek, eğilimin aşağı yönlü olduğuna dair bir işaret hala verilmedi. Bu ay eğitimdeki yüzde 14,2’lik aylık artış büyük etken. Konut, giyim, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 3’ün üzerinde. Sezon açılışları ve eğitim yılı başlangıcı da büyük etken olmuş.
Barış Soydan: Merkez Bankası yönetimi kafalarını kuma soktu
- TÜİK’in eylül enflasyonu yüzde 2.97’le yine çok yüksek geldi. Bu seferki suçlular eğitim, sigara, kira. Kira enflasyonu düşmüyor ve düşmeyeceği aylar öncesinden belliydi. Merkez Bankası yönetimi, ifadem için kusura bakmasınlar lütfen ama ‘kafalarını kuma soktular.’
Mustafa Sönmez: Şimşek’in beklentilerinin üzerinde.
- Enflasyon Şimşek’in beklentilerinin üzerinde. Aylık yüzde 3’e yakın eylül enflasyonunda eğitim zamları başı çekerken, tekel ürünleri, konut, giyim sıraya girmiş.
- Buna göre fiyatı eylülde en çok artan yüzde 50’le yurt fiyatları oldu. Onu ünversite fiyatları yüzde 45’le izlerken, yumurta fiyatları yüzde 34 arttı.
- TÜİK’e göre, yıllık fiyat artışı doğalgazda ama tuhaf bir artış: 7 haneli! Erdoğan’ın marifeti tabii. Yıllık artışı yüzde 70’in üstündeki maddeler aşağıdaki tabloda. Konut sigortası yüzde 146, kiralardaki yıllık artış yüzde 117, üniversite eğitimi yüzde 109, kakao yüzde 98.