Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin de olduğu ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.7 arttı.
Verileri değerlendiren ekonomistlerde orta görüş yavaşlamanın kaçınılmaz olduğu yönünde. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, sanayi üretim endeksinin birinin ham endeks de denilen, herhangi bir arındırma işlemine konu olmamış endeks olduğundan bahsediyor.
Yani, “gözle görülür, elle tutulur, sayılabilir” kaç ürün üretilmiş, örneğin kaç buzdolabı, kaç otomobil üretilmiş, bu endeks bunu gösteriyor.
“İşte bu endekse göre ağustos ayındaki üretim geçen yılın aynı ayından yüzde 11.1, bu yılın temmuz ayından yüzde 16.6 daha az” diyen Aktaş, “Bu endekse göre üretim tökezlememiş, adeta kapaklanmış” yorumunu yapıyor.
Sanayideki genel gidişatla ilgili fikir veren iki endeks olduğunu söyleyen Aktaş, “Bunlardan biri arındırma işlemine konu olmamış ham endeks, diğeri ise takvim etkisinden arındırılmış endeks” diyor.
Geçen yıl ağustosta 100 birim üretim yapılırken bu yıl yüzde 11 eksiğiyle 89 birim üretimde kalındığını kaydeden ekonomist, “Hangi endekse bakarsak bakalım sanayi üretiminde belirgin bir yavaşlama var” ifadesini kullanıyor ve ekliyor:
“Eylül ayındaki sanayi üretimi, üçüncü çeyreğin ilk iki ayında ortaya çıkan yüzde 1.6’lık gerilemeyi pozitife çevirmeye yetecek düzeyde olmadığı takdirde GSYH’deki sanayi sektöründe üçüncü çeyrekte negatif bir oran görme olasılığımız artacak. Kim bilir belki de dördüncü çeyrekte beklenen GSYH küçülmesi üçüncü çeyrekte karşımıza çıkacak.”