Döviz rezervlerini sıfırlayıp daha da borçlanması nedeniyle eleştirilen Merkez Bankasının altın rezervlerini de erittiği ortaya çıktı.
Dünya Altın Konseyi tarafından hazırlanan rapora göre Merkez Bankası diğer merkez bankaları arasında en çok altın satan kurum oldu.
Dolar kurundaki yükselişi Merkez Bankası’nda döviz rezervlerini boşaltarak durdurmaya çalışan TCMB şimdi de altın rezervlerini tüketiyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından hazırlanan kasım ayı raporuna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) diğer merkez bankaları arasında en çok altın satan kurum oldu.
MERKEZ BANKASI 66.4 TON ALTIN SATTI
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Merkez Bankası dünyadaki diğer merkez bankalarıyla kıyaslandığında söz konusu dönemde en çok altın satan kurum oldu. Rapora göre Eylül ayında 45.5 tonluk altın satışı gerçekleştiren Merkez Bankası bu tutumunu kasım ayında da sürdürdüğü ortaya çıktı. TCMB kasım ayında da tüm merkez bankalarını geride bırakarak 20.9 tonluk altın satışı gerçekleştirdi. TCMB, 2020 yılının ilk 11 ayında 66.4 tonluk satışı gerçekleştirdi. WGC verilerine göre Kasım ayında Kazakistan 1.7 ton, Moğolistan 2.4 ton, Hindistan 2.8 ton, Katar 3.1 ton, Özbekistan 8.4 ton, Türkiye ise 20.9 ton altın sattı.
DÖVİZ BİTTİ ALTIN SATIŞI BAŞLADI
Dolar kurunu 6.80 TL tutmak için Merkez Bankası’nın ve kamu bankalarının döviz rezervlerinin harcandığını iddia edilirken birçok ekonomist Merkez Bankası’nın rezervlerinin eksiye geçmesiyle altın rezervlerinin de tüketilmeye başlandığını öne sürdü. NoorCM Bireysel Portföy Yönetimi Birim Müdürü Arzu Toktay 2020 yılının Kasım ayında Türkiye’nin diğer ülkelerden neden çok daha fazla altın sattığıyla ilgili “likidite ihtiyacı” açıklaması yaptı. TCMB’nin altın ithalatını sınırlamak için yurtiçi piyasalara altın vermeyi tercih etmiş olabileceğini belirten altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise “TCMB altın ithalatı dolayısıyla yurt dışına döviz çıkışını azaltmak istemiş olabilir” dedi.