Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Çin menşeili elektrikli araçlara daha yüksek gümrük vergisi uygulanması konusunda anlaşamadı. AB ülkelerinin sonuç alamaması üzerine Avrupa Komisyonu, söz konusu araçlara yüzde 45 vergi getirilmesini kabul etti.
Çin, yerli üreticilerini teşvik etmek ve elektrikli araçlarını küresel pazarda çok düşük fiyattan satmak için sübvansiyonlar sağlıyor.
Pek çok Avrupa ülkesi bu durumu haksız ticari rekabet olarak değerlendiriliyor.
Fransa ve İtalya gibi ülkeler vergilerin artırılmasını desteklerken Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Çin’le olan ticari diyaloğu sürdürmek gerektiğini vurgulamıştı.
Bugün yapılan oylamanın sonucu kamuoyuna açıklanmadı.
Ancak Euronews‘ün ulaştığı kaynaklara göre AB nüfusunun yüzde 45,99 temsil eden ülkelerden vergileri onaylayanlar şunlar:
Fransa
İtalya
Hollanda
Polonya
Danimarka
İrlanda
Bulgaristan
Estonya
Litvanya
Letonya
İspanya, Portekiz, Belçika, Avusturya’nın da aralarında olduğu 12 ülkenin oylamada çekimser oy kullandığı Almanya ve Macaristan da dahil beş ülkeninse vergi düzenlemesini reddettiği ileri sürüldü.
AB ülkeleri arasında Pekin’in haksız ticari uygulamalarına toplu bir yanıt verilmesi gerektiği görüşü yaygın olsa da Çin’in muhtemel ticari misillemelerinden çekiniliyor.
Pek çok ülkenin çekimser kaldığı oylamada Avrupa Komisyonu’nun kesin yetkileri bulunuyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, daha öncesinde ‘güçlü bir şekilde harekete geçilmediği takdirde’ AB otomobil üreticilerinin sürdürülemez ve telafi edilemez kayıplara uğrayacağını söylemişti.
Leyen, ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri için pazarın dışına itilme tehlikesi bulunduğunu ve buna bağlı olarak 10 milyonun üzerinde istihdam kaybı yaşanabileceğini vurgulamıştı.
Ek gümrük vergileri, Çin sübvansiyonlarının zararlı etkilerini dengelemek ve Çin’le AB şirketleri arasındaki fiyat farkını kapatmak için tasarlandı.
Tarifeler kasımda yürürlüğe girecek.
Daha öncesinde Türkiye’de de Çin’den getirilen elektrikli otomobillere yüzde 40 ek vergi getirilmişti.
Bunun ardından vergi kapsamı içten yanmalı motorlar dahil tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletilmişti.