Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Beş soruda e-ticarette vergi tartışması

Türkiye'de Temu, Aliexpress gibi sitelerden verilebilecek siparişlerin limiti düşürülürken vergilerin artırılması tepkilere neden oldu. Peki, bu şirketler neden yükselişte? AB'deki düzenlemeler neler?

by emre_aktifhaber
August 6, 2024
Beş soruda e-ticarette vergi tartışması
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’de 6 Ağustos 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazetede yayımlanan yurt dışından sipariş verilen ürünlere ilişkin yeni vergi düzenlemesi tartışmalara yol açtı. Rakiplerine oranla dikkat çeken uygun fiyatlarıyla giderek daha fazla kullanıcının tercih ettiği Temu, Aliexpress, Amazon gibi online alışveriş platformları bir süredir hükümetin radarındaydı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçen hafta yaptığı açıklamada, “Temu’yu yakından takip ettiklerini ve çalışmalarının sürdüğünü” belirterek ek vergi düzenlemesinin sinyalini vermişti.

Türkiye’de yeni düzenlemeyle ne değişti?

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair kararla yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi. Buna göre gerçek kişilerin posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından verebileceği sipariş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre değeri 30 euroyu geçmeyen eşya ile değeri bin 500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde alınan tek ve maktu vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelmesi halinde alınan vergi oranı ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkartıldı.

Düzenleme 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Tepkiler neler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnameyle yurt dışından alışveriş limiti düşürülürken vergilerin artırılması tepkilere yol açtı. Yeni düzenlemeyle özellikle Amazon’un yanı sıra Çinli alışveriş siteleri Temu, Aliexpress gibi e-ticaret platformlarının hedeflendiği eleştirileri yapılıyor.

Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda kullanıcı X üzerinden yeni düzenlemeyi eleştirdi:

Yurtdışından Temu , Amazon , Aliexpress gibi sitelerden ucuza alınan ürünlerin vergisi arttırılmış. Oysa iktidar o ıvır zıvırlardan vergi alıyordu. Şimdi bıçak gibi kesilir o vergiler. Halk pahalı sitelerden alışveriş yapar. O pahalı sitelerin vergi borçları silinir. Olan yine…

— Gani Müjde (@GaniMujde) August 6, 2024

➡️ Yurt dışı hızlı kargoda 150 euro olan alışveriş sınırı 30 euro'ya indirildi!

➡️ Avrupa birliği ülkelerinden gelen ürünlerden %30, Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerden %60 oranında vergi alınacak.

➡️ Özetle; Temu ve Aliexpress'e ek vergi geldi. Amazon yurt dışı… pic.twitter.com/IyzAHOSWix

— Cemil Çiçek (@avcemilcicek06) August 5, 2024

CHP Ankara milletvekili ve ekonomist Semra Dinçer, düzenlemeye “Kendine halkına bu kadar düşman bir iktidarı Türkiye hiç bir zaman görmedi. Türk halkı Cumartesi ve Pazar günleri dahi çalışsın ancak ihtiyacı olan bir şeyi Türkiye’de fahiş fiyatlarla alsın. Yurt dışından almaya çalışınca da ek vergi getirilsin. Bu karar zaten hali hazırda pahalıya satılan ürünlerin Türkiye’de daha pahalanmasına da yol açacaktır” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’yle Temu, Amazon ve Aliexpress gibi alışveriş sitelerine ek vergi geldi.

🔻Avrupa Birliği’nden gelen ürünlerden %30, Çin ve diğer ülkelerden gelen ürünlerden %60 oranında vergi alınacak.

🔻Kendine halkına bu kadar düşman bir iktidarı Türkiye hiç… pic.twitter.com/7i300YtsVy

— Semra Dinçer (@semradincerchp) August 6, 2024

Temu neden yükselişte?

Shein, Temu ve Aliexpress gibi ağırlıklı olarak Çin yapımı ürünleri dünyanın dört bir yanında farklı pazarlara ithal eden şirketler son yıllarda hızla büyüyor.

Çok uluslu PDD Holdings’e ait Temu ve e-ticaret devi Alibaba Group’a ait Aliexpress firması Türkiye’de de piyasaya oranla radikal biçimde düşük fiyatlı ürünleri nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

Son dönemde oldukça popülerleşen Temu, markasız ürünlerin Çinli üreticiler tarafından doğrudan hava yoluyla uluslararası pazarlara gönderilmesi şeklinde bir iş modelini benimsiyor. Ürünlerin platformun ana sayfasında kabaca kategorize edilmeden tekstilden ev eşyasına, elektronikten kozmetiğe karışık biçimde listelenmesi de uzmanlara göre firmanın pazarlama stratejisinin bir parçası. Şirketin bu yolla yüksek kaliteden çok düşük ücrete odaklanan tüketiciyi satın almaya teşvik etmey, amaçladığı belirtiliyor.

2022 yılında kurulan Temu, International Post Corporation’un (IPC) araştırmasına göre kuruluşundan kısa süre sonra, 2023’te ulaştığı yüzde 7’lik pazar payıyla uluslararası e-ticarette en çok kullanılan dördüncü platform oldu.

“Daha fazla satın al, daha fazla tasarruf et” sloganıyla çok sayıda kullanıcıyı cezbeden Temu’nun yükselişi sürerken, IPC verileri rakiplerinin tersi yönde bir eğilimi tecrübe ettiğini ortaya koyuyor. Buna göre 2023’te uluslararası siparişlerin yaklaşık yüzde 24’ü Amazon üzerinden gerçekleştirildi, bu da şirket için bir önceki yıla oranla üç puanlık bir düşüşe işaret ediyor. İkinci sıradaki Aliexpress de yüzde 16’lık pazar payıyla hafif bir kayıp yaşadı.

AB’de online siparişlerden ne kadar gümrük vergisi alınıyor?

Avrupa Birliği’ndeki (AB) mevcut düzenlemelere göre, Birlik dışında bir ülkeden internet üzerinden verilen ve 150 euroyu aşmayan siparişler gümrük vergisinden muaf tutuluyor. İngiltere ise bu limit 135 sterlin.

Ancak bu uygulama, çok yakında değişebilir. Üye ülkelerdeki tekstil birlikleri ve siyasiler, özellikle Çin ürünleri ithal eden ultra hızlı moda (ultra-fast fashion) devlerini, yerel endüstriye zarar vermekle suçluyor. Bunda, söz konusu vergi muafiyeti sayesinde yerel firmaların rekabet edemeyeceği fiyatlarla çok sayıda ürünü piyasaya sürmelerinin rolüne dikkat çekiliyor.

AB, geçen Mayıs ayında Avrupa Komisyonu tarafından önerilen bir gümrük reform kapsamında vergi muafiyetine yeni bir düzenleme getirmeyi planıyor. “E-ticaretin dev hacminin gümrük sınırlarını zorladığını” belirten Komisyon’a göre, 2023 yılında üçüncü ülkelerden AB’ye değeri 150 euronun altında olup vergiden muaf olan iki milyar paket ulaştı.

Komisyon ayrıca, ithalat vergisi muafiyetinin satıcıları sevkiyatları parçalar halinde göndermeye teşvik ettiğini ve vergi avantajından faydalanmak için kolilerin yaklaşık yüzde 65’inin değerinin düşük gösterildiğini belirtti.

Ucuz e-ticaret firmalarının haksız rekabet dışındaki tartışmalı yönleri neler?

Temu ve bir diğer ucuz e-ticaret platformu olan Shein, dijital güvenlik yönünden de AB içinde tartışma konusu oldu. Birlik, geçen Haziran ayında iki çevrimiçi alışveriş platformundan özellikle çocukları korumak için ne gibi önlemler aldıklarına ilişkin açıklama talep etti. Söz konusu soruşturma, yasa dışı ve zararlı ürünlerin satışıyla mücadele konusunda platformları daha fazla adım atmaya teşvik eden ve Dijital Hizmetler Yasası olarak bilinen AB düzenlemesi kapsamında gerçekleştirildi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Irak’ta ABD’li gazeteci Shelly Kittleson kaçırıldı

Irak’ta ABD’li gazeteci Shelly Kittleson kaçırıldı

March 31, 2026
6.5k
Boykotun anatomisi: Mekke’de toplumsal yok etme stratejisi

Boykotun anatomisi: Mekke’de toplumsal yok etme stratejisi

March 31, 2026
5.5k

Ayrıca Mayıs ayında Avrupa’nın çatı tüketici hakları örgütü BEUC, Temu’nun uygulamasında “manipülatif teknikler” kullandığı gerekçesiyle firma hakkında Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu. Firma, AB’de aylık yaklaşık 75 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıklamıştı.

“Ultra hızlı moda” devleri ayrıca düşük ücretle çalıştırılan işçileri sömürdükleri ve aşırı tüketimi teşvik ederek çevreye zarar verdikleri yönünde eleştirilerle karşı karşıya.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE – SİNEM ÖZDEMİR

Tags: e-ticaretvergi
ShareTweet
Previous Post

Meta, hükümetin iddialarını yalanladı: Katalog suçlarla ilgili 2 bin 445 içerik zaten kaldırıldı

Next Post

Meta, Ali Erbaş’ın Instagram paylaşımını sildi

İLGİLİHABERLER

Irak’ta ABD’li gazeteci Shelly Kittleson kaçırıldı
DÜNYA

Irak’ta ABD’li gazeteci Shelly Kittleson kaçırıldı

March 31, 2026
6.5k
Boykotun anatomisi: Mekke’de toplumsal yok etme stratejisi
ANALİZ

Boykotun anatomisi: Mekke’de toplumsal yok etme stratejisi

March 31, 2026
5.5k
Mağduriyetin üstesinden gelmek
ANALİZ

Mağduriyetin üstesinden gelmek

March 31, 2026
5.3k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?

March 31, 2026
5.3k
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira
EKONOMİ

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

March 31, 2026
5.4k
‘Filistinli mahkumlara idam’ yasasına İhtiyati tedbir kararı
DÜNYA

‘Filistinli mahkumlara idam’ yasasına İhtiyati tedbir kararı

March 31, 2026
5.2k
Daha Fazla Haber
Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.2k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.5k
AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

March 31, 2026
5.4k
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

March 31, 2026
5.4k
Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

March 31, 2026
5.1k
Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

March 31, 2026
5.1k
Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

March 31, 2026
5.1k
Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

March 31, 2026
5.3k
Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

March 31, 2026
5.2k
Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

March 31, 2026
5.2k
Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

March 31, 2026
5.2k
Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

March 31, 2026
5.2k
Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

March 31, 2026
5.1k
ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

March 31, 2026
5.2k
Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

March 31, 2026
5.3k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.