Türkiye ile Rusya arasında 2016’da yaşanan uçak krizi ve Avrupa ile yaşanan politik krizlerden sonra turizm sektörü 2017’de de umduğunu bulamadı. Geçen sene turizm sektörü 8 milyar dolar zararla kapattı.
Türkiye’nin 2017 yılını başta Almanya ve Hollanda olmak üzere AB ile farklı siyasi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle yaşadığı krizler ile kapatması, Avrupa’dan gelen turist sayısında ciddi düşüşe neden oldu. Özellikle turizmde Türkiye’nin ana pazarı olan Alman turist sayısındaki düşüş dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2017 yılının ilk 5 ayında Almanya’dan gelen turist sayısının toplam içerisindeki payı geçen yıla göre yüzde dört daha geriledi. Sektör temsilcileri Almanya’dan gelen turist sayısının azalmaya devam etmesi halinde, gelirlerinde 2 milyar dolarlık kayıp öngörüyor.
EN FAZLA TURİST ALMANYA’DAN GELİYORDU
Uzmanlar politik krizlerin tetiklediği güvenlik endişelerinin tüketici kararlarını ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2016 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı dokuz yılın en düşük seviyesi olan 25,4 milyona geriledi. Alman turist sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 30’a yakın kayıp yaşandı. 2017 yılının ilk 5 ayında Almanya’dan gelen turist sayısının toplam içerisindeki payı geçen yıla göre yüzde 9,9’a geriledi.
AVRUPA PAZARINDAKİ KAYIP YÜZDE 12
Almanya Seyahat Acenteleri Birliği (DVR) 2017 raporuna göre, bu yıl tatil yapan Almanların sadece yüzde 5’i Türkiye’yi tercih etti. 2017 yılı için Avrupa pazarında toplam kaybın ise yüzde 12 olduğunu açıklayan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) gelen turist sayısında bir önceki yıla göre artış olduğunu ancak harcama oranlarının düştüğünü belirtti. 2017 yılında Türkiye’nin ana pazarı olan Avrupa pazarındaki kayıp yüzde 12 oldu.
‘HENÜZ DEĞİL’
Avrupa pazarındaki gerilemeyi ve tatil için neden Türkiye’yi tercih etmediklerini Almanlara sorduk. Cevaplar, politik hassasiyeti olan belli bir gelir seviyesinin üstündeki eğitimli Almanların tatil tercihlerini iki ülke arasındaki krizin etkilediğini gösteriyor. Daha önce Türkiye’ye gittiniz mi? diye sorduğumuz Almanların çoğu daha önce Türkiye’ye gitmiş. Şimdi gider misiniz? sorusuna ise biraz düşündükten sonra ‘henüz değil’ cevabını veriyorlar.
Gençliğinde Alman Sosyal Demokrat Parti’de politik olarak aktif olan emekli kimyager Peter Roth’un tatil tercihini politik durum ciddi anlamda etkilemişe benziyor. “Erdoğan olduğu sürece Türkiye’ye gitmem’ diyen Roth, Türkiye’nin Almanya ile yaşadığı diplomatik krizlerden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da yaşayan Türkler üzerindeki etkisinden de rahatsız. Özellikle Cumhurbaşkanlığı referandumunda Türkiye kökenli Almanya vatandaşlarının Erdoğan’a verdiği desteğin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Roth, Almanya doğumlu Türkiyelilere de kızgın olduğunu söyledi. Türkiye’de AKP dönemiyle diktatörleşme eğiliminin arttığını ifade eden Roth, Avrupalı Türklerin demokrasiyi destekleyeceklerini umduğunu ancak referandumda Erdoğan’a çıkan yüksek desteğin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
‘KONUŞURSAM BAŞIMA BİR ŞEY GELSİN İSTEMEM’
Yakın zamanda tatil için Türkiye’ye gitmeyi düşünmeyen bir diğer Alman vatandaşı ise 42 yaşındaki öğretmen Detlev Qrusa, Türkiye’nin güvenli olmadığını düşündüğü için tatil için tercih etmeyeceğini söylüyor. Qrusa, “Tehlikeden kastım politik durum, çünkü gidersem insanlarla konuşacağım ve sırf konuştuğum için başıma bir şey gelsin istemem” dedi.
Gençliğinde aktif bir Alman Sosyal Demokrat parti üyesi olan Anna Ratzki, o zamanlar iş için İstanbul gittiğini ve şehri çok beğendiğini belirtirken, özellikle mülteci krizi sonrası Almanya’nın Türkiye’ye mecbur olmasından rahatsız olduğunu ifade etti. Ratzki’ye göre Almanya’nın Türkiye’deki politik gelişmelere yeterince tepki göstermemesinin sebebi de ‘mülteci meselesi’.
‘MEDYA ETKİLİ OLUYOR’
Ekonomist Gudrun Schallengber de yakın zamanda tatil için Türkiye’ye gitmeyi düşünmeyenlerden. Schallengber bu konuda pek çok eğitimli Almanın da kendisi ile aynı fikirde olduğunu iddia ediyor. Genel kanının bu yönde olduğunu belirten Schallangber, bu duruma her gün özellikle TV ve yazılı medyada Türkiye’nin politik durumuna ilişkin haberlerin etkili olduğunu düşünüyor.
‘TATİL PARAM İLE DESTEK OLMAK İSTEMİYORUM’
Daha önce tatil için Türkiye gittiğini belirten sosyal görevli Herbert Vondev Driescht, Erzurum, Erzincan ve Van olmak üzere pek çok şehri gezdiğini söyledi. Türkiye’ye ilk 1980 askeri darbesinden hemen sonra gittiğini belirten Driescht, şartların zor olduğu bir dönemde Türkiye’de olduğunu ancak o zaman bile politik durumun bugünkünden daha iyi olduğunu düşünüyor.
İstanbul’u çok sevdiği için Türkiye’ye gitmemenin kendisi için kolay olmadığını dikkat çeken Driescht, “Kalbim acıyor ama ne yazık ki politikalarını desteklemediğim bir ülkeye gidemem. Bu durumdan rahatsız biri olarak ne kadar etkili olur bilmem ama ben tepkimi bu şekilde göstermek istiyorum. Kendi tatil paramla demokratik olmayan politikalara destek vermek istemiyorum” dedi.
‘SICAĞI SEVMEDİĞİM İÇİN TERCİH ETMEDİM’
Christiana Schmitt daha önce Türkiye’ye gitmemiş. Yakın zamanda da gitmeyi düşünmediği belirten Schmitt, bunun politik olmadığını sadece sıcak hava tercih etmediğini söyledi. Türkiye’de yaz aylarının kendisi için fazla sıcak olduğunu belirten Schmitt, daha serin yerleri tercih ettiğini belirtti. Almanya’nın Köln şehrinde tur operatörlüğü yapan Nevzat Erbay, 30-40 kişilik Alman gruplara Türkiye tatil turu satıyor. Erbay, geçen sene Türkiye’ye grup gönderemediğini belirtti.
Geçen yılı zararla kapatan turizmci ise 2018’den umutlu. Avrupa pazarında iki yıldır ciddi zarar edildiğine dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, 2018’de hedeflerinin 40 milyon yabancı turist ve 35 milyar dolar turizm geliri olduğunu söyledi.
ALMANLARA ‘TÜRKİYE’YE GELİN’ ÇAĞRISI
Son dönemde Almanya ve Türkiye’den ilişkilerin normalleşmesi için karşılıklı atımlar geliyor. En son Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki ülkenin de ilişkileri normalleştirmeye hazır olduğunu belirterek Almanlara ‘Türkiye’ye gelin’ çağrısı yapmıştı Alman turistlere Türkiye’de yeniden tatil yapmaları çağrısında bulunan Dışişleri Bakanı, “Türkiye güvenli bir ülke” dedi.
(Artı Gerçek)