Alman ekonomisindeki zayıf konjonktür istihdamı tehdit ediyor. Alman Ekonomi Ensititüsü’nün (IW) yaptığı ankete göre ülkedeki her on şirketten dördü önümüzdeki yıl işten çıkarma planı yapıyor.
İşveren kesimine yakınlığıyla bilinen IW’nin anketine katılan 2 bini aşkın şirketin yüzde 38’i, ekonomik zorluklar nedeniyle 2025’te personel azaltmayı planladığını bildirdi.
Ekonomi gazetesi Handelsblatt’ta yayımlanan anketin sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 40’ı 2025’te işlerinin kötüye gitmesini beklerken yeni yıla umutlu bakanların oranı yüzde 20’de kaldı. Şirketlerin yüzde 40’ı yatırımları azaltmayı düşünüyor, yatırımları artırmayı planlayan şirketlerin oranı ise sadece yüzde 23.
“İstihdamda artış döneminin sonuna gelindi”
Anket sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan IW, ekonomik durumda bir dönüm noktasına dair işaret bulunmadığını belirterek Alman iş dünyasının bir yıl daha durgunluğa hapsolacağı değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik durumun istihdam piyasası açısından da olumsuz etkilerine işaret eden IW, 2005 yılından bu yana istihdamda kaydedilen artışın sonuna gelindiğini, bunun özellikle de yapısal kriz içinde bulunan ve sürekli istihdam kaybı yaşayan sanayi sektörü için geçerli olduğunu kaydetti.
Almanya’da son haftalarda, otomobil üreticileri Volkswagen ve Ford, otomobil parça tedarikçileri Bosch ve ZF ve çelik üreticisi Thyssenkrupp gibi büyük sanayi şirketleri, önümüzdeki yıl personel azaltacaklarını bildirerek endişelerin artmasına neden olmuştu.
Bosch, Almanya’da yaklaşık 10.000 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor
Dünyanın en büyük otomobil parçaları tedarikçisi, zayıf talep, güçlü Çin rekabeti ve elektrikli araçlara geçişin yavaş olması nedeniyle darbe aldı.
Bosch, Almanya’daki tesislerinde daha önce öngörülenden daha fazla istihdam kesintisine gidebileceğini açıkladı.
Reuters’ın aktardığı haberde, grubun denetim kurulu başkan yardımcısı Frank Sell’e göre, sanayi devinin yedek parça kolu 8.000 ila 10.000 arasında istihdamın risk altında olduğuna inanıyor.
Sell, çalışan temsilcileri ve sendikaların 2025 yılı için grevleri göz ardı etmeyen bir eylem planı hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
CNN’in aktardığına göre şirket sözcüsü, firmanın önümüzdeki yıllarda dünya çapındaki iş gücünden 8.250 kişiyi azaltmayı beklediğini söyledi.
“Zorlu ekonomik ortam ve otomotiv sektöründe devam eden dönüşüm, diğer şirketler gibi bizi de büyük zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Bu koşullar altında rekabet gücümüzü korumak bizim için önemli” dedi.
Bosch birkaç hafta önce, otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik durgun talep nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 5.500 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurmuştu.
Avrupa otomobil pazarı, zayıf talep, yüksek üretim maliyetleri, Çin rekabeti ve elektrikli araçlara geçişin yavaş olması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Bosch Grubu Almanya’da yaklaşık 135.000 kişiyi istihdam etmekte. Şirket Euronews Business’ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Avrupalı otomobil üreticileri sorunları aşmaya çalışırken maliyetleri kısacak bir dizi önlem açıkladı. Fakat özellikle Almanya’da üretim maliyetleri yüksek kalmaya devam ediyor ve Çin rekabeti, elektrikli araçlara geçişin yavaş olması nedeniyle zaten zarar gören marjları sıkıştırıyor.
Volkswagen şu anda binlerce çalışanının eylem yapması ve sendikaların daha önce benzeri görülmemiş fabrika kapatma, iş ve ücret kesintilerinden kaçınmak için yönetimle mücadele etmesi nedeniyle manşetlerdeydi.