Ekonomist Devrim Zelyut, Honda’nın 2021 yılında Türkiye’den çekilmesini yorumladı.
Ulusal Kanal’daki Gün Ortası’nda konuşan Zelyut, Honda’nın Türkiye’den çekilmesinin sebeplerine de değindi:
“Japon otomobil üretici Honda, Türkiye’deki üretimini 2021’de sonlandırma kararı aldı. Araç ithalat ve dağıtımını kesintisiz sürdürecek. Honda, ‘Bu küresel kararı en makul şekilde uygulamak adına çalışanlarımıza tüm desteği sağlayacağız’ diyor. Şirket 100 bin kişiyi istihdam ediyordu.
Honda’nın çekilmesinin son derece sembolik bir anlamı olduğuna da inanıyorum. Çok büyük bir devdi. Geldiğinde çok büyük bir umutlarla gelinmişti. Yükselen pazar, AB’ye aday olan ve üye olacak parlatmaları vardı.
Nereden nereye gidiyoruz Honda açısından. Umarım diğer büyük firmalar da bunu takip etmez umarım. Diğer firmaların da böyle karar alması sürpriz olmaz. Neden? Çok büyük bir şekilde iç dinamiklerimizi ekonomimizin sorunlarını çözmek için kullanmak yerine hala İstanbul seçimlerini konuşuyoruz.
Türkiye’nin sorunu İstanbul’un AKP ya da CHP tarafından yönetiliyor olması mı? Hayır. Şu an en büyük sorun sofralara düşen enflasyon ateşi, işsizlik ve firma sahiplerinin altında ezildiği faizler. Sermaye tel tel dökülüyor.
Merkez Bankası ara verdiği repo ihalelerine başladı. Bir hafta ara vermişti. Piyasa sıkıştığı zaman MB, bankalara bir fonlama sağlıyor yani bir para veriyor. Para vermeyi kesmişti çünkü dövize bir talep vardı. Bankalar parayı alıp gidip döviz, dolar alıyordu. MB işlerin biraz daha normalleştiğini düşündü ki repo ihalelerine başladı. İsabetli bir karar. Ancak bu karar, Erdoğan’ın açıklamalarıyla tablo biraz bozulunca durdu.
Bugün döviz kuru bir ara 5.70’e vurdu. Sıkışık bir gündem var.
(10 Nisan Berat Albayrak’ın açıklayacağı reform paketiyle ilgili) İmalat sanayi ve tarımda sorunlar var. Bizim Sayın Bakan’dan beklentimiz şu: Bu paketin sorunları çözüp çözmeyeceğini anlamamın yolu çok basit. Piyasa neye bakacak? Kur ve borsa bir tepki verecek haliyle. Türk imalat sanayini dışa bağımlılıktan kurtaracak bir değişiklik yapacak mısınız ve gıda fiyatlarındaki artışı durdurma adını tarımda hangi politikayı gündeme getireceksiniz? Hangi reformu yapacaksınız? Çözüm yolu belli: Kooperatifçilik yani üretici birlikleri. Üretici birliklerini yeniden ihya edecek misiniz? Köklü çözümler mi gelecek ya da yine power point sunum mu yapılıp geçilecek?”