Erken seçimin 24 Haziran’a alınmasıyla düşüşe gerek 4 TL sınırına inen dolar, Türk piyasalarının kapalı olduğu 23 Nisan’da yeniden 4.10 TL’yi geçti.
Böylece ‘Seçim ekonomisi kısa sürecek’ beklentilerinin etkisiyle kurlarda sağlanan yumuşama ortadan kalkarken, AKP’ye yakın medyanın dolar fiyatına bağlı olarak attığı ‘Seçimin kazananı belli’ manşetleri de boşa çıkmış oldu.
Dünya piyasaları Pazartesi sabahına sarsıntıyla uyanırken dolar hem gelişmiş, hem de gelişen piyasaların tamamına karşı değer kazandı. Bu yükselişte başlıca etken ABD tahvil faizleri oldu. Artan enflasyon beklentisiyle tırmanışa geçen 10 yıllık ABD tahvilleri yüzde 3’le 2013 sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’de enflasyon beklentisindeki artış, Merkez Bankası Fed’in bu yıl yapacağı faiz artırım sayısının da artacağına yönelik tahminleri güçlendiriyor.
ABD tahvil faizlerine ek olarak doların küresel faizini belirleyen LIBOR oranlarının da tırmanışa geçmesi özellikle bu faiz oranı üzerinden uluslar arası piyasalardan borç alan Türkiye gibi gelişen piyasaların para birimlerindeki baskıyı artırıyor. 1 yıllık libor faiz oranları yüzde 2.8’e dayanırken son 6 ayda yaşanan yükseliş de 1.1 puana ulaştı. Yıllık LIBOR faizi böylece 2008’den bu yana en yüksek faiz oranına çıktı. Türkiye’nin dış borçları düşünüldüğünde LIBOR faizindeki her 1 puanlık artış Türk ekonomisine yıllık ek 4.5 milyar dolar faiz yükü çıkartıyor.
Gelişen ülke para birimlerinde bir başka olumsuz etki de Japon Yeni’ndeki yükselişle yaşanıyor. Dolar hemen tüm para birimlerine karşı değer kazanırken, Uzakdoğu’da güvenilir para birimi olarak görülen Yen’deki artış bugün de sürüyor. Son olarak dolar karşısında 108 bandını aşan Yen nemli bir direnç noktasını kırarak yükselişini keskinleştirdi. Yen’deki yükseliş carry trade olarak bilinen ve Türkiye gibi ülkelerdeki döviz piyasalarına yoğun döviz likiditesi sağlayan işlemlerin azalmasına ve döviz fiyatlarının artmasına yol açıyor.