Türkiye, yakın tarihinin en önemli ekonomik krizlerinden bir tanesiyle karşı karşıya. ABD’nin yaptırımlarıyla alevlenen kurlardaki yangın, geri dönülebilecek noktayı geçti yorumlarına yol açıyor.
Kur krizi otomotiv firmalarını, oldukça derinden etkiledi ve daha da etkileyecek. Üretici firmalar, konsolide bütçelerinde devalüasyon etkisiyle kar gösterebilecek belki ama sadece otomotiv birimlerinin artıya geçmesi artık neredeyse mümkün değil yorumları yapılıyor.
Sektörün büyük darbe yemesi sonrası bayilerde yaprak dökümünün başlayacağını söyleyen Dünya gazetesi yazarı Gültekin Kara, “Yaklaşık 20 yıl önce 2001 krizinde yaşananlara benzer bir durum gözleniyor otomotiv piyasasında” diyor.
“O dönemki finans sektörünün kırılgan ve çarpık yapısı nedeniyle çok derin geçen kriz, bu kez reel sektörde yaşanıyor” diyen Kara, “Krizin finans şirketleri aracılığıyla tüketiciye yansıması çok hızlı olduğu için insanlar hızlı tepki vermişti. Lakin, bu kez reel sektör ile bir dip dalga geliyor ve yavaş hissedeceğiz lakin sert vuracak” görüşünü dile getiriyor.
Kara’ya göre çıkış noktası yeniden inşaat ve betonda aranıyor. Oysa şu anda otomotiv firmaları başta ihracat ve istihdam yaratan sektörlerin durumu çok kötü.
Sektördeki ilk 10 sırada yer alan firmaların günlük fatura adetlerinin parmakla sayılacak noktaya kadar gerilemesinin önemli bir alarm sinyali olduğunu söyleyen Kara, “Bugün geçmişin ucuz sayılan otomobilleri, insanların giriş aracı olarak aldıkları, firmaların ucuz yollu çözüm aracı olarak baktıkları modeller bile 100 bin lira sınırını çoktan aştı. Geldiğimiz noktada sürekli düşen tüketici fiyat endeksi, çoluk çocuğun bile konuştuğu dolar kuru, yeterince yüksek olmayan faiz derken otomobil almak hayal oldu bile” diyor.
Kara, durumda çıkış için Türkiye’nin ihtiyacı öncelikle otomotiv ve daha sonra da reel sanayiciyi destekleyerek, kilogram başına kazanılan ihracat dolarlarını artırmak olduğunu kaydediyor.