Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) tercih yerleştirme sonuçları açıklandı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre devlet üniversitelerinde kontenjanların yüzde 99’u, ön lisans kontenjanlarının ise tamamı doldu, 53 bin kontenjan ise boş kaldı. Bu yıl azaltılan kontenjanlar başarı sıralamasını yükseltti, puanlar yükseldi. Özellikle devlet üniversitelerindeki kontenjanların azaltılması yüzünden geçen yıl aynı sırlama ve puanı alan birçok adayın bu yüzden bir bölüme yerleşemedi. Tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerinde tüm kontenjanlar doldu. Mühendislikte doluluk oranı yüzde 97, öğretmenlikte ise 95 oldu. İlk 100 bindeki özellikle hukuk, diş hekimliği ve tıp bölümlerine giremeyen öğrencilerin 5’te 1’i mecburen kendilerini mezuna bırakmak zorunda kaldı. Bu da gelecek yıl bir bölüme yerleşme mücadelesinin özellikle üst başarı grubunda daha da zorlaşacağını gösteriyor.
“Son sınıfta başvuru ve yerleştirme düştü”
YKS yerleştirme sonuçlarını değerlendiren Evrensel gazetesi yazarı ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, lise son sınıf düzeyinde çağ nüfusunun 1 milyon 250 bin civarında olduğuna dikkati çekerek “Bunlardan 812 binin puanı hesaplanıyor. Yerleştirme puanı hesaplananlardan 394 bini yerleştirmeye başvuruyor. Bunlardan 234 bini yerleştiriliyor. Lise son sınıf düzeyinde başvuru ve yerleştirme sayıları oldukça düşmüş” dedi.
Gümüş, 2024’te lise son sınıf düzeyinde çağ nüfusunun 1 milyon 250 bin civarında olduğunu hatırlatarak “Bunlardan 1 milyon 74 bininin yerleştirme puanı hesaplanmıştı. Yerleştirme puanı hesaplananlardan 535 bini yerleştirmeye başvurmuş, 351 bini yerleştirilmişti” ifadelerini kullanarak geçen yıla göre son sınıf düzeyinde başvuru ve yerleştirme sayıları oldukça düştüğünü söyledi.
25 üniversitede bir bölüm sıfır çekti
Ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının katlanması, mülakat adaletsizliği yerleştirme sonuçlarına da yansıdı. 25 farklı devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği programına tek bir öğrenci bile yerleşmedi, bu bölüme 25 üniversitede sıfır öğrenci yerleşti.
Aynı üniversitede büyük fark
Devlet üniversitelerinde bir bölüme yerleşen ilk öğrenci ile aynı bölüme yerleşen son öğrenci arasında puan ve sıralama açısından ciddi bir fark oluştu. Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu (MYO)’da Balıkçılık ve El Üretimi Teknolojisi bölümüne ilk yerleşen öğrenci 113 bininci sırada yer alırken son giren öğrencinin sıralaması 1 milyon 823 bin oldu. Aynı bölüme giren iki öğrenci arasındaki fark 1 milyon 710 bin oldu. Kırşehir Ahi Ervan Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde de ilk yerleşen öğrenci ile son yerleşen öğrenci arasında sıralamadaki fark 1 milyon 79 bin olarak gerçekleşti.
Özellere tercih düştü
Adeta eğitimin ticarethaneleri haline getirilen özel ve vakıf üniversitelerinin doluluk oranı ise yüzde 76’da kaldı. Geçen yıl vakıf üniversitelerinin ilk yerleştirme doluluk oranı yüzde 91 olarak gerçekleşmişti. Vakıf üniversitelerinde 2021’den bu yana ilk kez doluluk oranı bu kadar düşük gerçekleşti. Bu oranın da büyük bir kısmının kayda dönüşmeyeceği düşünülüyor. Bu da vakıf üniversitelerinin cirosunun en az 20 milyar TL azalacağını gösteriyor. Sadece 5 vakıf üniversitesinde doluluk oranı yüzde 100 oldu.
Boğaziçi’de kayyım başarısızlığı
Boğaziçi Üniversitesi’ne akademisyenlerin ve öğrencilerin tüm karşı itirazlarına rağmen Cumhurbaşkanlığı kararıyla kayyım rektör olarak 1 Ocak 2021’de atanan Melih Bulu ve daha sonra Naci İnci ile devam eden süreç başarıyı düşürdü.
2022’de 315 sıralamayla öğrenci alan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2025’te bin 454 sıralama ile öğrenci aldı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bu tabloyu 4 yıllık değişim diyerek paylaşarak, bir üniversitenin göz göre göre bitirilişi yorumunu yaptı.
KAYNAK: EVRENSEL – VURAL NASUHBEYOĞLU