Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

MEB’den Ensar Vakfı’yla skandal anlaşma!

by aktifhabercom
August 2, 2017
MEB’den Ensar Vakfı’yla skandal anlaşma!
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Devlet okulunda ‘özel sınıf’: ‘Kalite mi satılıyor, ayrıcalık mı?’

Devlet okulunda ‘özel sınıf’: ‘Kalite mi satılıyor, ayrıcalık mı?’

February 2, 2026
5.1k
Araştırma: Türkiye’deki 10 yabancı öğrenciden 6’sı ayrımcılığa maruz kalıyor

Araştırma: Türkiye’deki 10 yabancı öğrenciden 6’sı ayrımcılığa maruz kalıyor

February 1, 2026
5k

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, ‘Milli Eğitim Bakanlığı, milyonlarca insanın kişisel verilerini Ensar Vakfı’na veriyor!’ dedi.

Millli Eğitim Bakanlığı, geçen hafta imzalanan 5 yıllık protokol kapsamında adı Karaman’daki çocuklara yönelik cinsel istismar skandalına karışan Ensar Vakfı’na “yaygın eğitim kurumlarındaki kursiyer ve eğiticiler ile örgün eğitimdeki öğrenci ve öğretmenlere yönelik sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, bilimsel, teknolojik etkinlikler ile ilgili seminerler, proje çalışmaları, yarışmalar, mesleki ve teknik kurslar düzenleme” yetkisi verdi. 

“Vakıf ve derneklerin Milli Eğitim Sistemi’ne dahil edilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu” belirten Eğitim-İş, 24 Temmuz’da imzalanan işbirliği protokolünü yargıya taşıma kararı alırken; CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen de Ensar Vakfı’na e-yaygın otomasyon sistemine erişim izni verilecek olmasının veri güvenliği ve gizliliğinin ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Ensar Vakfı’na orta öğretim kurumlarında kulüp kurma imkanı tanıyan ve ‘Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, e-yaygın sistemde yer almayan ve Vakıf tarafından yapılacak yeni öğretim programları teklifine mevzuat ve ihtiyaçlara göre e-yaygın sistemde yer verilmesine açık olur’ ifadeleriyle vakfa müfredatı etkileme olanağı sağlayan protokolü değerlendiren Pekşen, protokolün vakfın yükümlülüklerini tanımlayan 6.5’inci maddesinde dikkat çekti.  


“Bakanlık, kendisinin olmayan yetkiyi vakfa devrediyor”

“Ensar Vakfı, kursiyer ve kurs bilgilerinin e-yaygın sistemine işlenmesinde halk eğitim merkezleriyle işbirliğinde çalışır” maddesiyle vakfa “yaygın eğitimle ilgili iş ve işlemlerin veri tabanı üzerinden mevzuata uygun olarak elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistem” olarak tanımlanan e-yaygın’a erişim izni verildiğini savunan Pekşen, “Bu madde ile 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yok sayılmakta ve Ensar Vakfı’na kanuna aykırı olarak kişisel verilere ulaşma imkânı sağlanmaktadır” dedi. Protokolü yargıya taşıyacaklarını belirten Pekşen, şöyle devam etti:

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen“Sözüm ona Ensar Vakfı’yla bir çalışma programı yapılıyor ve bunun içerisinde tüm ailelerin veri bilgilerinin depolanması, saklanması yükümlülüğü de vakfa veriliyor. Bir kere Milli Eğitim Bakanlığı’nın vatandaşların kişisel verilerini toplama gibi bir yetkisi yok, olmayan yetkisini de Ensar Vakfı’na kullandırması söz konusu olamaz. Çocuklar ve yaşları küçük olduğu için onların ailelerinin, yani milyonlarca insanın kişisel verilerini Ensar Vakfı alacak, saklayacak. Fişleme mi yapacak? Bu, kişisel verilerin korunmasına ilişkin anayasal hak ve özgürlükleri ihlal eden bir düzenleme.”

“Bakanlık, sahip olduğu mutlak yetkiyi Ensar Vakfı’na devretmiştir”

Milli eğitime ilişkin politikaları düzenleme yetkisinin Anayasa’nın 42. maddesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na verildiğini hatırlatan Pekşen, “Ama burada hiçbir sınır gözetmeksizin sözümona kültürel, sosyal, sportif faaliyetler adı altında bakanlık sahip olduğu mutlak yetkileri hiçbir sınırlama konulmaksızın, yer ve zamanı kendisi seçebileceği şekilde Ensar Vakfı’na devretmiştir” diye konuştu. 

“Kamu personeli Ensar Vakfı bünyesine alınıyor”

Protokolün 6.4’üncü maddesinde yer alan, “Halk eğitim merkezleri, protokol kapsamında açılacak kurslarda ihtiyaç duyulduğunda kendi bünyesinde bulunan öğretmenlere, uzmanlara veya usta öğreticilere görev verilmesini sağlar” ifadelerinin de hem iş yasası hem de milli eğitim mevzuatı açısından kamu hiyerarşisiyle bağdaşmayacak bir durum yarattığını belirten Pekşen, “Halk eğitim merkezlerinde kamu kadrosunda bulunan eğiticiler ve personel de hiyerarşik yapı içerisinden çıkarılarak Ensar Vakfı bünyesine alınıyor. Kamu hiyerarşisinde yer alan çalışanlar, sapkın eylemleriyle daha önce gündeme gelen bir vakfın yönetimi altına sokuluyor” görüşünü dile getirdi.

“Vakfın, kamu hizmeti imtiyazını
bloke etmesinin önü açılıyor”

Protokolün ancak karşılıklı olarak feshedilebileceği maddesini de “dehşet bir durum” olarak nitelendiren Pekşen, “Kamu hizmeti imtiyazı, eğitim alanında Anayasa’nın daha önce de bahsettiğim 42. maddesiyle mutlak olarak MEB’e verilmişken, bu protokolle devredilen yetkileri bakanlık tek taraflı olarak feshedemiyor. Ancak karşılıklı olarak anlaşarak fesihe gidilmesi söz konusu, yani kamu hizmeti imtiyazını bu protokolle bir vakfın bloke etmesinin önü açılıyor. Tam bir kepazelik, buna söylenecek başka bir şey yok. Bunu yazan kişinin, altına imza atan bürokratın yalnızca hukuk bilmezlik değil, akli meleke sorunu da var demektir” iddiasını öne sürdü.

“Tam bir Talibanlaştırma protokolüdür”

“Anayasanın ve mevcut yasaların kamu güvenliği, kamu düzeni ve kamu yararı ilkeleriyle bağdaşmayan bu protokolü biz de derhal yargıya taşıyacağız” diyen Pekşen, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Bu tam bir Talibanlaştırma protokolüdür. Afganistan’da da süreç böyle başlamıştı. Orada da, din adı altında birtakım radikal ideolojilerin vakıflar yoluyla eğitime sızmasına izin verilmişti.“

Ensar okullarda kulüp açacak, personeli eğitici olarak görev yapacak

Milli Eğitim Bakanığlı’yla Ensar Vakfı arasında imzalanan ve tamamını buradan okuyabileceğiniz protokol kapsamında hayata geçirilecek uygulamaların bir kısmı şöyle:

·       Ensar Vakfı, orta öğretim kurumlarında kulüp kurabilecek.

·       Bakanlık ve halk eğitim merkezleri (HEM), düzenlenen etkinliklere katılım konusunda Ensar Vakfı’yla koordineli çalışacak.

·       ’Mevzuat ve ihtiyaçlara göre’ e-yaygın sistemdeki öğretim programlarına Ensar Vakfı tarafından katkı sağlanabilecek.

·       Halk Eğitim Merkezleri, açılacak kurslarda vakıf personelinin eğitici olarak görev yapmasına olanak sağlayacak. Aynı zamanda da kendi bünyesinde bulunan öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin vakfın düzenlediği etkinliklerde görev almasına izin verecek. 

·       Ensar Vakfı sadece halk eğitim merkezleri bünyesinde değil, ‘gerekli görümesi halinde iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerinin alınması’ şartıyla kurum dışında da faaliyet düzenleyebilecek. 

“Protokolde yer almayan hususlar…”

5 yıl geçerli olduğu belirtilen ve “gerekli görüldüğünde karşılıklı mutabakat ile sonlandırılabileceği” kaydedilen protokol, süresi bitiminde yenilenmediği takdirde 5 yıl daha devam edecek. Protokolde yer almayan hususlar öncelikle ilgili mevzuata göre, mevzuatta hüküm bulunmaması durumunda ise “taraflar arasında iyi niyet, karşılıklı anlayış ve uzlaşma kuralları çerçevesinde” çözümlenecek.

Ne olmuştu?

Ensar Vakfı ve KAİMDER’in adı, Karaman’da ortaya çıkan erkek öğrencilere cinsel istismar davasına karışmıştı. Adı geçen vakıflara ait yasadışı yurtlarda/evlerde kalan öğrencilere dini dersler veren Muharrem Büyüktürk, 45 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece 508 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cumhuriyet Başsavcılığı, Ensar Vakfı ve KAİMDER için ise soruşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

t24

ShareTweet
Previous Post

YAŞ’ta bir ilk, Deniz Kuvvetleri’nde deprem!

Next Post

İşte Kuvvet komutanlıklarındaki generallerin atama ve terfi listesi

İLGİLİHABERLER

Devlet okulunda ‘özel sınıf’: ‘Kalite mi satılıyor, ayrıcalık mı?’
EĞİTİM

Devlet okulunda ‘özel sınıf’: ‘Kalite mi satılıyor, ayrıcalık mı?’

February 2, 2026
5.1k
Araştırma: Türkiye’deki 10 yabancı öğrenciden 6’sı ayrımcılığa maruz kalıyor
EĞİTİM

Araştırma: Türkiye’deki 10 yabancı öğrenciden 6’sı ayrımcılığa maruz kalıyor

February 1, 2026
5k
Üniversitelerde öğrenci sayısı azalıyor: 336 bin aday kayıt yaptırmadı
EĞİTİM

Üniversitelerde öğrenci sayısı azalıyor: 336 bin aday kayıt yaptırmadı

January 30, 2026
5.1k
Pendik’te okulda hijyen skandalı: Fareler, kırık kapılar ve tehdit iddiaları
EĞİTİM

Pendik’te okulda hijyen skandalı: Fareler, kırık kapılar ve tehdit iddiaları

January 18, 2026
5.1k
Ortaokul ve liselerde karneyle birlikte ‘gelişim raporu’ verilecek
EĞİTİM

Ortaokul ve liselerde karneyle birlikte ‘gelişim raporu’ verilecek

January 12, 2026
5k
Üniversitelerde af hazırlığı: Etki analizinin sonucu bekleniyor
EĞİTİM

Üniversitelerde af hazırlığı: Etki analizinin sonucu bekleniyor

December 27, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
AYM’den 2019 seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı hakkında karar

AYM’den 2019 seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı hakkında karar

February 4, 2026
5k
Suudi Arabistan develere kimlik verecek

Suudi Arabistan develere kimlik verecek

February 4, 2026
5k
Dilek İmamoğlu’nun kardeşi yıllar önce AKP’den aday olmuş

Dilek İmamoğlu’nun kardeşi yıllar önce AKP’den aday olmuş

February 4, 2026
5k
THY uçağı motorundaki arıza nedeniyle Kalküta’ya yönlendirildi

THY uçağı motorundaki arıza nedeniyle Kalküta’ya yönlendirildi

February 4, 2026
5k
Bozcaada ve Gökçeada’da yarın bazı feribot seferleri iptal

Bozcaada ve Gökçeada’da yarın bazı feribot seferleri iptal

February 4, 2026
5k
Fenerbahçe paylaştı: Sadettin Saran’dan Erdoğan’a “Kante” teşekkürü

Fenerbahçe paylaştı: Sadettin Saran’dan Erdoğan’a “Kante” teşekkürü

February 4, 2026
5.1k
Epstein’ın ölüm anına ait fotoğraflar ilk kez yayınlandı

Epstein’ın ölüm anına ait fotoğraflar ilk kez yayınlandı

February 4, 2026
5.1k
Nagehan Alçı’dan skandal depremzede paylaşımı

Nagehan Alçı’dan skandal depremzede paylaşımı

February 4, 2026
5.1k
Kardeşi gözaltına alınan Dilek İmamoğlu’ndan ilk açıklama

Kardeşi gözaltına alınan Dilek İmamoğlu’ndan ilk açıklama

February 4, 2026
5.1k
Bahçeli’nin çıkışının ardından MHP’li Feti Yıldız’dan ‘süreç’ mesajı: ‘Artık geri dönüş yok, bu iş bitti’

Bahçeli’nin çıkışının ardından MHP’li Feti Yıldız’dan ‘süreç’ mesajı: ‘Artık geri dönüş yok, bu iş bitti’

February 4, 2026
5.1k
Erdoğan’ın yürüyeceği halıyı ütületti

Erdoğan’ın yürüyeceği halıyı ütületti

February 4, 2026
5.1k
Fenerbahçe’den flaş paylaşım: KAN TEr, gözyaşı var ama vazgeçmek sözlüğümüzde yok

Fenerbahçe’den flaş paylaşım: KAN TEr, gözyaşı var ama vazgeçmek sözlüğümüzde yok

February 4, 2026
5k
Soruşturma başlatılan Ekol TV’nin yönetiminde dikkat çeken değişiklik

Soruşturma başlatılan Ekol TV’nin yönetiminde dikkat çeken değişiklik

February 4, 2026
5.1k
Çin devi BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık yatırımı iptal oldu

Çin devi BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık yatırımı iptal oldu

February 4, 2026
5.1k
Depremzede 3 yıldır elektriksiz konteynerde yaşıyor: “Suyu güneşte ısıtıp, banyo yapıyorum”

Depremzede 3 yıldır elektriksiz konteynerde yaşıyor: “Suyu güneşte ısıtıp, banyo yapıyorum”

February 4, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.