Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Yıkıntıların arasında eğitim: Gazze’de neredeyse tüm okullar hasar gördü

Gazze Şeridi, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip. Ancak buradaki pek çok okul tahrip edilmiş durumda. Filistinli gençler, savaşın ortasında eğitim hayatına zorlu şartlar altında devam etmeye çalışıyor.

by emre_aktifhaber
September 25, 2024
Yıkıntıların arasında eğitim: Gazze’de neredeyse tüm okullar hasar gördü
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Lana Harun, 2023 yazında sınıfının en iyileri arasında yer alarak lise diplomasını aldığında, Gazze’de hayat nispeten normal seyrinde ilerliyordu. Harun, ünlü El Ezher Üniversitesi’ne bağlı olan Gazze’deki İngilizce tercümanlık bölümüne kaydını yaptırmıştı.

Harun, DW’ye gönderdiği sesli mesajda, “Gerçekten çok çalıştım ve hayal ettiğim şeyi başardım. Filistin’deki en başarılı öğrencilerden biriydim. Çok gurur duyuyordum” diyor.

Ancak Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’ın, 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine saldırmasının ardından savaş patlak verdi. İsrail’in açıklamalarına göre Hamas’ın saldırısında yaklaşık bin 200 kişi öldü ve 250 dolayında kişi rehin alındı. Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre ise İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik misilleme operasyonlarında 41 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Gazze Şeridi’nin büyük bölümü harabe haline geldi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Maden Kanunu’ndaki değişiklik Meclis’ten geçerse 54 muhafaza ormanı kıyıma açılacak

Maden Kanunu’ndaki değişiklik Meclis’ten geçerse 54 muhafaza ormanı kıyıma açılacak

June 28, 2025
5k
IFLC’nin 23. yıl etkinlikleri Almanya’daki Colors of Voices Şarkı Yarışması’yla başladı

IFLC’nin 23. yıl etkinlikleri Almanya’daki Colors of Voices Şarkı Yarışması’yla başladı

June 28, 2025
5k

Yok edilen umutlar

Harun’un umutları ve hayalleri de Gazze’deki diğer pek çok genç gibi paramparça oldu. Son on bir ayda Lana Harun ve ailesi önce Refah’a göç etti, sonra tekrar Gazze’ye döndü. Harun, “Fakülte şimdi harabe halinde; hayallerim de öyle” sözleriyle hem bölgedeki durumu hem de duygularını ifade etmeye çalışıyor.

Yıkımdan dolayı Gazze Şeridi’ndeki gençler için ciddi sonuçlar söz konusu. 2020 yılında bölge nüfusunun ortalama yaşı sadece 18’di. Yani Gazze Şeridi, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahipti. Her 10 kişiden dördü 14 yaş ve altındaydı.

Gazze’de neredeyse tüm okullar hasar gördü

Bölgedeki pek çok ülkede yeni eğitim ve öğretim yılı Eylül ayında başladı. Ancak Gazze Şeridi’nde hemen hemen tüm okullar hasar gördüğü için, burada örgün eğitim henüz mümkün değil.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, Gazze’de en az 45 bin birinci sınıf öğrencisi halihazırda okula gidemiyor. Eğitimden mahrum kalan okul çağındaki Gazzeli çocukların toplam sayısı ise 625 bin dolayında.

UNICEF ve Save the Children (Çocukları Koruyun) örgütü öncülüğündeki yardım kuruluşlarından oluşan bir araştırma grubu olan Küresel Eğitim Kümesi’nin uydu görüntüleri ve analizlerine göre, Gazze Şeridi’ndeki okulların neredeyse tamamı hasar görmüş durumda. Derslerin yeniden başlayabilmesi için okulların en az yüzde 84’ünün ya yeniden inşa edilmesi ya da kapsamlı bir şekilde onarılması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), okullarının çoğunu acil durum barınaklarına dönüştürdü. UNRWA şefi Philippe Lazzarini Eylül ayı başında X’te şu paylaşımı yapmıştı: “Bu barınaklar umutsuzluk, açlık, hastalık ve ölüm yerleri haline geldi. Bu acımasız savaş yüzünden tüm çocuklar, bir eğitim yılı daha kaybetti. Harap olmuş bir ülkenin enkazındaki çocuklar okula gitmedikçe, kayıp bir nesil olma riskleri de artıyor. Bu da gelecekte kızgınlık ve aşırıcılığın mayasını oluşturacak.”

Eğitim kurumları da hedef alındı

Sadece Temmuz ayında, acil durum sığınakları olarak hizmet veren UNRWA okullarına yönelik 21 saldırı kaydedildi. Yardım kuruluşunun Eylül ayında yayınladığı bir rapora göre, savaşın başlamasından bu yana UNRWA okullarının en az yüzde 70’i saldırıya uğradı.

Yüksek öğretim sektöründe de durum daha iyi değil: Ramallah’taki Filistin Eğitim Bakanlığı’na göre, Gazze’de şu ana kadar 30’dan fazla üniversite binası yıkıldı, 20’si de ağır hasar gördü.

Pek çok gözlemci İsrail’i, eğitim kurumlarına kasıtlı olarak saldırmakla suçluyor. Nisan ayında Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan eğitim uzmanları yaptıkları açıklamada, “Filistin eğitim sistemini kapsamlı bir şekilde yok etmeye yönelik kasıtlı çabalar olup olmadığı sorgulanabilir ‘skolastikid’ bir eylemdir” ifadesini kullandı. Uzmanlar, saldırıların “Filistin toplumunun temellerini yıkmayı amaçlayan sistematik bir şiddet sarmalı oluşturduğunu” da kaydetti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), DW’ye yaptığı açıklamada, “Yalnızca askerî gereklilik temelinde ve uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı olarak hareket ettiğini” söyledi. İsrail ordusu, sivillere zarar vermekten kaçınmaya çalıştığını savunmakla birlikte şu vurguyu da yaptı: “Ancak Hamas’ın, askerî tesislerini hukuka aykırı bir şekilde yoğun nüfuslu sivil alanların içine, altına ve yakınına yerleştirdiği ve sivil altyapıyı terör amacıyla alaycı bir şekilde kullandığını da hatırlatmak gerekiyor. Hamas’ın özellikle okulları ve UNRWA tesislerini askerî faaliyetleri için kullandığı, buralarda komuta merkezleri kurduğu, buralardan İsrail ordusuna saldırılar düzenlediği ve buralarda rehineler tuttuğu, şüphe götürmez bir şekilde belgelenmiştir.”

Gazze’yi yöneten Hamas ise savaşçılarını sivil tesislerde sakladığına dair iddiaları, mütemadiyen ve kesin bir dille reddediyor.

Savaş travması devam ediyor

Çatışmalar yakın zamanda son bulacak gibi görünmüyor. Ancak net olan bir şey var: Uzmanlara göre, Gazze’deki çocuk ve gençlerin çoğu önümüzdeki yıllar boyunca psikolojik ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyacak. Bu durum onların öğrenme becerilerini de etkileyecek. Bazı yardım kuruluşları ve özel girişimler, okul çocuklarını desteklemek için gayri resmî öğrenme programları başlatmış olsa da bunlar düzenli derslerin yerini tutmuyor.

Yaz başında, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki bazı üniversiteler, Gazze’deki öğrencilerin en azından kısmen de olsa eğitimlerine devam edebilmeleri için sanal dersler vermeye başladı.

Birçoğu zaten birkaç kez yerlerinden edilmiş, akrabalarını ve evlerini kaybetmiş, aileleri ve arkadaşları Gazze’nin dört bir yanına dağılmış durumda. BM’ye göre savaş, toplam 2,3 milyon insanın en az 1,9 milyonunu mülteci haline getirdi.

Yıkımın ortasında eğitim

İnternet üzerinden eğitime katılan öğrenciler, teknik altyapının yetersizliği nedeniyle, oturum süresince birkaç kez çevrimdışı oluyor, Gazze’de internet bağlantısı sıklıkla kesiliyor. Han Yunus’da çadırların arasındaki Fatma, video görüşmesi aracılığıyla bize, sabit internetin olduğu bir yer bulmakta ve cihazını şarj etmekte zorlandığını belirtiyor ve ekliyor: “Şu anda yaşadıklarımızı nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Ama bu dersleri takip etmek benim için çok önemli.”

Bilişim öğrencisi Abdullah Baraka ise çoğu zaman konsantre olmakta zorlandığını söylüyor: “Her gün saatlerce su ve yiyecek aramak zorunda kalıyorum. En son ders çalışmak istediğimde, ailemin ve arkadaşlarımın olduğu bir bölge için tahliye emri vardı. Ama internetleri olmadığı ve telefon bağlantıları çok kötü olduğu için onlara ulaşana kadar aklım hep oradaydı. Bu zihinsel olarak insanı gerçekten çok yıpratıyor.”

Gazze Şeridi büyük ölçüde harabeye dönmüş olsa da Yunus, eğitimini mutlaka bitirmek istiyor: “Sadece bir iş bulmayı hedefliyorum, tercihen yapay zekâ alanında. İnsanca yaşamak ve kendime bir kariyer inşa etmek istiyorum.”

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

Tags: eğitimgazzeokulYıkıntı
ShareTweet
Previous Post

İPA: Üniversite öğrencilerinin aylık yaşam maliyeti asgari ücreti aştı

Next Post

Kız çocukları davası: “Arefe günü 1.000 ihlas okunmasını kim istedi?”

İLGİLİHABERLER

Maden Kanunu’ndaki değişiklik Meclis’ten geçerse 54 muhafaza ormanı kıyıma açılacak
ÇEVRE

Maden Kanunu’ndaki değişiklik Meclis’ten geçerse 54 muhafaza ormanı kıyıma açılacak

June 28, 2025
5k
IFLC’nin 23. yıl etkinlikleri Almanya’daki Colors of Voices Şarkı Yarışması’yla başladı
GÜNDEM

IFLC’nin 23. yıl etkinlikleri Almanya’daki Colors of Voices Şarkı Yarışması’yla başladı

June 28, 2025
5k
Ekonomik kriz derinleşti, vatandaş organlarını internetten satışa çıkardı
GÜNDEM

Ekonomik kriz derinleşti, vatandaş organlarını internetten satışa çıkardı

June 28, 2025
5k
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: KHK’lı polis hapiste yatalak oldu, tekerlekli sandalyeyle yanıma getirdiler
GÜNDEM

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: KHK’lı polis hapiste yatalak oldu, tekerlekli sandalyeyle yanıma getirdiler

June 28, 2025
5k
AKP’nin YSK temsilcisinden CHP Kurultayı davası yorumu: YSK’nın kararını mahkeme bozamaz
Manşet

AKP’nin YSK temsilcisinden CHP Kurultayı davası yorumu: YSK’nın kararını mahkeme bozamaz

June 28, 2025
5k
Dün Erdoğan bugün Diyanet: Cuma hutbesi CHP’li belediyelere operasyon sinyali mi?
GENEL

Dün Erdoğan bugün Diyanet: Cuma hutbesi CHP’li belediyelere operasyon sinyali mi?

June 27, 2025
5.2k
Daha Fazla Haber
Maydonoz Döner’e yönelik ikinci operasyonda 32 kişi tutuklandı

Maydonoz Döner’e yönelik ikinci operasyonda 32 kişi tutuklandı

June 28, 2025
5k
Sekiz ayrı yerden ‘yönetim kurulu üyesi’ olarak maaş alıyor

Sekiz ayrı yerden ‘yönetim kurulu üyesi’ olarak maaş alıyor

June 28, 2025
5k
İBB soruşturmasında 2 kişi daha ‘etkin pişmanlık’la serbest

İBB soruşturmasında 2 kişi daha ‘etkin pişmanlık’la serbest

June 28, 2025
5k
Tutuklu başkan Murat Çalık ikinci kez tomografiye alındı

Tutuklu başkan Murat Çalık ikinci kez tomografiye alındı

June 28, 2025
5k
CHP’li üç eski genel başkandan Özel’e destek açıklaması

CHP’li üç eski genel başkandan Özel’e destek açıklaması

June 28, 2025
5k
Mansur Yavaş: Fatih Altaylı’nın açıklamaları doğru değil

Mansur Yavaş: Fatih Altaylı’nın açıklamaları doğru değil

June 28, 2025
5k
İki milletvekili daha DEVA’dan istifa etti

İki milletvekili daha DEVA’dan istifa etti

June 28, 2025
5k
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Hafta sonu hava nasıl olacak?

June 28, 2025
5k
Sezen Aksu’nun yeni klibi Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı

Sezen Aksu’nun yeni klibi Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı

June 27, 2025
5.2k
İzmir’de çöplükte başlayıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

İzmir’de çöplükte başlayıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

June 27, 2025
5k
Brad Pitt’in Los Angeles’taki evi soyuldu

Brad Pitt’in Los Angeles’taki evi soyuldu

June 27, 2025
5k
Japonya’da “Twitter katili” idam edildi

Japonya’da “Twitter katili” idam edildi

June 27, 2025
5.2k
Windows’un ‘mavi ekranı’ renk değiştirdi

Windows’un ‘mavi ekranı’ renk değiştirdi

June 27, 2025
5k
Kulüpler Dünya Kupası’nda son 16 eşleşmeleri belli oldu

Kulüpler Dünya Kupası’nda son 16 eşleşmeleri belli oldu

June 27, 2025
5.1k
Akaryakıt fiyatlarına yeniden zam geliyor

Akaryakıt fiyatlarına yeniden zam geliyor

June 27, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.