Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un ateşkes görüşmeleri için bu hafta Moskova’ya gideceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun da olduğu iki ülkeden heyetler Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde görüşmelerini sürdürüyor. Dün başlayan görüşmelerin ardından yapılan ilk ortak yazılı açıklamada Ukrayna’nın ABD’nin önerdiği 30 günlük acil ateşkesi kabul ettiği söylenmişti.
Bugünse ABD Başkanı Donald Trump, Cidde’deki görüşmelerde mutabakat sağlandığını belirterek “Eğer yürürlüğe girerse tam bir ateşkes sağlayacağız, bu iş artık Rusya’ya kalmış durumda” demişti.
Beyaz Saray’da Rusya-Ukrayna gündemini değerlendiren sözcü, Ukrayna’yla müzakerelerin başarılı geçtiğini, şimdi Rusya’yla görüşmeye geçtiklerini belirtti.
Leavitt, Trump’ın Özel Temsilcisi Witkoff’un bu hafta Moskova’ya gideceğini belirterek şöyle konuştu: “Rusları bu planı imzalamaya çağırıyoruz. Bu savaşta barışa en çok yaklaştığımız an bu. Başkan, Ruslardan bu işi bitirmemize yardım etmelerini bekliyor.”
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’un bugün Rus mevkidaşıyla bir telefon görüşmesi yaptığını da aktaran Leavitt, Trump’ın ekibinin şu anda bu konuya odaklandıklarını vurguladı.