Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski başkanı ve yaklaşan seçimlerde Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump, suikasta kurban giden 35. Başkan John F. Kennedy’inin yeğeni Robert F. Kennedy Jr.’ın “derhal” koruma altına alınması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta sonu kendisi de suikast girişimine uğrayan Trump sosyal medya uygulaması Truth Social’da pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bugün dünyada olup bitenler ışığında, Robert F. Kennedy Jr.’ın derhal Gizli Servis koruması almasının zorunlu olduğunu düşünüyorum,” dedi.
Trump ayrıca, “Kennedy Ailesi’nin geçmişi göz önüne alındığında, bunun yapılması gereken, doğru bir şey olduğu çok bariz!” ifadelerini kullandı.
ABD’de aşı karşıtı tutumu ve çevre korunması konusundaki söylemleriyle ön plana çıkan Robert Kennedy Jr, ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy’nin yeğeni, ağabeyi gibi suikasta kurban giden Senatör Robert F. Kennedy’nin ise oğlu.
Geçtiğimiz yıl, 69 yaşındaki Robert Kennedy Jr., 2024 seçimlerinde başkanlığa adaylığını koyacağını açıklamış, Demokrat Parti’den aday adayı olmak için başvurduğunu duyurmuştu.
Öte yandan, Trump’ın paylaşımı akıllara geçtiğimiz haziran ayında katıldığı bir canlı yayında, John F. Kennedy’e ilişkin yaptığı açıklamaları getirdi.
İnternetten yayın yapan “All-in Podcast” programına konuk olan Trump, eski Başkan Kennedy’i “muhtemelen” ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) öldürdüğünü öne sürmüştü.
Verdiği söze rağmen neden JFK suikasti dosyalarının tamamını yayınlamadığı sorulduğunda “saygı duyduğu insanların kendisinden ricacı olduğunu” ama onların CIA personeli olmadığını belirten Trump, “Bana soranlar CIA personeli değildi ama muhtemelen [bu cinayetin] arkasında CIA vardı,” ifadelerini kullanmıştı.
Kennedy Jr de geçtiğimiz yıl katıldığı bir radyo programında, 1963’te amcası John F. Kennedy’nin cinayete kurban gitmesine ilişkin, “CIA’in cinayete ve örtbas edilmesine karıştığına dair çok güçlü kanıtlar var,” açıklamasını yapmıştı.
Kennedy Jr, bu tezin “şüpheden öte” olduğunu savunarak, amcasının öldürülmesinin ABD askerlerini Vietnam’a göndermeyi reddetmesi ile ilişkili olduğunu iddia etmişti.
Babası eski ABD Başsavcısı Robert F. Kennedy’nin öldürülmesinde de CIA’in parmağı olabileceğini ima eden Kennedy Jr, diğer yandan bu konuda amcasınınki kadar güçlü kanıtlar olmadığını söylemişti.
Kennedy suikasti
22 Kasım 1963’te ABD’nin 35. başkanı John F. Kennedy, Teksas eyaletinin Dallas şehrinde başkanlık konvoyunda ilerlerken suikaste kurban gitti.
Eski bir ABD Deniz Kuvvetleri personeli olan Lee Harvey Oswald tarafından ateşli silahla vurulduğu sırada Kennedy, eşi Jacqueline, Teksas Valisi John Connally ve karısı Nellie ile birlikte üstü açık bir arabanın içindeydi.
Kennedy, vurulduktan sonra acilen Parkland Memorial Hastanesi’ne kaldırıldı ama kurtarılamadı. Vali Connally ise iyileşti.
Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Lyndon B. Johnson, iki saat sekiz dakika sonra Dallas Love Field hava üssünde bulunan başkanlık uçağı Air Force One’da yemin ederek başkanlık görevini devraldı.
Kennedy suikasti, çok sayıda komplo teorisinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu teoriler arasında cinayetin arkasında CIA’in, mafyatik yapıların, Başkan Yardımcısı Johnson’ın, Küba Başbakanı Fidel Castro’nun veya Sovyet istihbaratının olması da var.
Bazı komplo teorilerine göre ise ABD hükümeti suikastin bazı kısımlarını örtbas etti.
ABD’li eski savcılardan Vincent Bugliosi, şu ana kadar toplam 42 grubun, 82 suikastçının ve 214 kişinin çeşitli komplo senaryolarıyla çeşitli zamanlarda suçlandığını tahmin ettiğini belirtmişti.