Dünya İdlib’e geniş çaplı operasyona kilitlenmiş vaziyette bekliyor. İran ve Rusya, Şam’a açık destek verirken Türkiye büyük katliam olur gerekçesiyle operasyonun iptal edilmesini talep ediyor.
Hürriyet’ten İpek Yezdani’nin haberine göre, Suriye muhalefetinin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, İdlib’e geniş çaplı bir saldırı olması durumunda dünyada yeni bir uluslararası göç, güvenlik ve terör sorunu ortaya çıkacağını belirterek, “Bölgedeki El Kaide unsurlarının kaçan göçmenlerin arasına sızma ihtimali çok yüksek, bu yüzden uluslararası toplumun süreçte daha aktif rol alması önemli” diyor.
Türkiye’nin geçen haftaki Tahran Zirvesi sırasındaki ve genel tutumu nedeniyle İdlib’e geniş kapsamlı bir saldırının şu an için önlenmiş durumda olduğunu öne süren Mustafa, şöyle devam ediyor:
“Rusya ve rejim güçleri tarafından İdlib’e yapılması planlanan kapsamlı bir operasyon ertelenmiş durumda. Rus güçleri ve rejim askerleri tehditlerini hayata geçirirse İdlib’de büyük bir insani facia yaşanacak. İdlib’den kaçanların geleceği yerlerden biri de Fırat Kalkanı bölgesi olur, ancak orada zaten yeterince nüfus yoğunluğu var, dolayısıyla üç milyon kişi Türkiye sınırına gelecek. Türkiye’nin de artık daha fazla mülteci barındıracak gücü yok, o yüzden bu durum artık Türkiye-Suriye sınırını aşar, dünya çapında bir uluslararası göçmen krizine yol açar.”
İdlib’e gerçekleştirilecek saldırının mülteci kriziyle birlikte dünyada yeniden bir güvenlik ve terör sorununa yol açacağını iddia eden Mustafa, “Rusya ve rejim hiçbir zaman siyasi çözümden yana olmadılar. Cenevre’deki toplantılarda da zaman kazanmaya çalıştıkları görülüyor” görüşünü savunuyor.
Öte yandan ABD’nin, YPG hakimiyetindeki alanlarda yeni askeri üsler kurarak Suriye’deki askeri varlığını önemli oranda güçlendirdiği kaydediliyor. A.A.’ya göre Suriye’deki inşa edilen son askeri üslerin inşaat faaliyetleri sonuçlanınca, ABD’nin ülkedeki askeri mevcudiyeti toplamda 18 noktaya yayılmış olacak. ABD, Ekim 2015’te başlayan üs faaliyetleri çerçevesinde ilk olarak Haseke’de 2 hava üssü inşa etmiş, daha sonra Rakka ve Menbiç’te toplam 8 operasyonel askeri nokta oluşturmuştu. Temmuz 2017’den bu yana 2’si Menbiç’te Fırat Kalkanı unsurlarına yakın bölgelerde olmak üzere ABD’ye ait toplam 5 yeni üs ve operasyonel nokta daha kuruldu. AA’nın ulaştığı yerel kaynaklar, ABD’nin son bir ayda başlattığı askeri üs inşaatlarının, bölgede kalıcı olma planının parçası olarak değerlendiriyor.