İngiltere’de hükümetin Manş Denizi üzerinden ülkeye giren göçmenleri engellemeye yönelik tartışmalı “Yasa Dışı Göç Tasarısı” parlamentoda kabul edildi. Göçmenlerin adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da Ruanda gibi üçüncü ülkelere sınır dışı edilmesini öngören yasa tasarısı Kral’ın onayının ardından yasallaşacak. Rishi Sunak hükümeti sığınmacıları Ruanda’ya göndermeyi amaçlayan plandaki değişiklik yapma girişimlerine de izin vermedi. Dün sabah önerilen değişikliklerin sonuncusu da reddedilince plan ilk haliyle kabul edilmiş oldu.
ZALİMCE BİR KARAR
“Ruanda Planı” göçmenlerin yakalandığı anda gözaltına alınmasını öngörüyor. Tasarıya göre göçmenler, sığınma taleplerini ve yasal hak arayışlarını sınır dışı edildikten sonra yapacak. Ülkeye “kaçak” yollarla giren kimseye sığınma hakkı verilmeyecek. Planla sığınmacılar 6 bin 400 kilometreden daha uzak bir mesafe olan Ruanda’ya gönderilecek. Yasa tasarısı avukatlar ve insan hakları örgütleri tarafından “insanlık dışı” ve “zalimce” olmakla eleştiriliyor.
Birleşmiş Milletler (BM), İngiliz parlamentosundan geçen Yasa Tasarısı’nın ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini bildirdi.
AL PARAYI TUT GÖÇMENİ
Geçen yıl hazırlanan plan 7 Mart’ta resmen duyurulmuştu. Büyük tepkiler çeken plan ile İngiltere, Ruanda’ya 5 yıllık 120 milyon sterlin ödeyecek. Yüksek mahkeme göçmenlerin Ruanda’ya gönderilme planını geçen yıl 14 Haziran’da durdurmuştu.