Almanya’da federal hükümetin iki ortağı Hristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) arasındaki “mülteci” krizinde taraflar anlaştı.
CSU lideri ve Federal İçişleri Bakanı Hors Seehofer iddia edildiği gibi bakanlık görevinden istifa etmedi.
Bavyera (Bayern) eyaletinde örgütlü CSU’nun lideri Horst Seehofer hafta sonu Münih’te partisinin yönetim kurulu ile biraraya gelmiş ve istifa etmeyi düşüncesini partinin yetkili kurullarına bildirmişti.
CSU 14 Ekim’de Bavyera’da yapılacak seçimlerde halk desteğini, dolayısıyla eyalet başbakanlığını kaybetmekten endişe ettiği için mülteci siyasetinde Merkel’in aksine daha katı bir tavır takınıyor.
Göçmenlik ve İslamiyet karşıtı görüşlere sahip Almanya için Alternatif (AfD) Bavyera’da CSU’nun önünde görünüyor. AfD 24 Eylül 2017’de yapılan Federal Meclis (Bundestag) seçiminde yüzde 13’ten fazla oy almış ve 709 sandalyeli Bundestag’da 92 sandalye sayısına ulaşmıştı.
MERKEL’İN BRÜKSEL PAKETİNE RAĞMEN
Seehofer, CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel’den göçmen siyasetinde talep ettiği değişikliklerin gerçekleşmemesini istifa sebebi olarak gördüğü belirtilmişti. Seehofer, Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) liderleri ile varılan anlaşmayı da yeterli görmemişti.
Ancak ne CDU ne de CSU istifa kararını resmen teyit etmemişti.
Bazı gazete ve internet siteleri Seehofer’in siyasi taktik olarak masaya sürdüğü istifa kozunu “Almanya’da hükümet dağıldı.” şeklinde yorumladı. Hatta Merkel’in yeni koalisyon arayışların başlandığını iddia eden yayın kuruluşları da oldu.
SEEHOFER İSTİFA ETMEYECEK
Bütün bunlar iki gündür “istifa” edebileceği konuşulan CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in 2 Temmuz akşam saatlerinde Berlin’de yaptığı açıklamalarla “iddia” olarak tarihe geçti.
ALMANYA-AVUSTURYA SINIRINDA MÜLTECİ İADE MERKEZLERİ KURULACAK
Seehofer’in yaptığı açıklamaya göre Almanya, Avusturya sınırında diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kaydı olan mülteciler için transit merkezleri kuracak. Sığınmacılar bahse konu merkezlerden doğrudan sorumlu ülkelere geri gönderilecek.
Merkel ile Seehofer arasında varılan mutabakat Dublin Anlaşması’nın daha katı biçimde icra edilmesi anlamına geliyor. Anlaşmaya göre mültecilerin işlemlerinin Schengen bölgesine giriş yaptığı ya da Schengen vizesini aldığı ülkede devam ettirilmesi gerekiyor.
DUBLİN KAPSAMINDA OLANLAR NE OLACAK?
Dublin kapsamında yer alanlar için (işlemleri biten ve ‘kabul’ alanlar dahil) hangi tarihin esas alınacağı ise şimdilik meçhul. Seehofer anlaşmanın geriye dönük uygulanıp uygulanmayacağına dair bir beyanat vermedi.
Konuya yakın kaynaklar Merkel’in bugünden itibaren uygulanması şartı ile mutabakata imza attığını kaydediyor.
“İYİ BİR UZLAŞMA OLDU”
Seehofer sınırı Bavyera Eyaleti’nin kolluk kuvvetleri ile kapatabileceklerini ifade etmişti. Nihai anlaşmadan duyduğu memnuniyeti, “İyi bir uzlaşma oldu.” Sözleri ile aktaran Seehofer, İçişleri Bakanlığı görevinde kalacak.