Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı’ndaki patlamaya ilişkin yürütülecek soruşturmanın ‘dış müdahale’ olasılığını da kapsayacağını söyledi.
Euronews’in aktardığı haberde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili Beyrut’taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıklamalarda bulundu.
Lübnan lideri, “Patlamanın nedeni henüz belirlenmedi. Bomba, roket ya da başka bir eylem yoluyla yapılan dış müdahale ihtimali var.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, patlamanın ihmalden mi yoksa bir kaza sonucu mu olduğunun da dikkatle inceleneceğini kaydetti. Avn, daha önceki bir açıklamasında, yüksek derecede patlayıcı özelliğe sahip malzemelerin güvensiz koşullarda yıllarca limanda depolandığını dile getirmişti.
Bir güvenlik kaynağı ise, soruşturmadaki ilk bulguların ‘ihmal’le ilgili olduğu bilgisini paylaştı.
ABD’den yapılan açıklamada ise saldırı ihtimalinin gözardı edilmediği bildirilmişti.
Başkan Donald Trump, patlamanın hemen ardından yaptığı açıklamada, “Generallerimizin bazıları ile görüştüm. Bunun bir saldırı olduğunu düşünüyor gibiler. Bu bir tür üretim patlaması falan değil.” ifadesini kullanmıştı.
Daha önce bu ülkeyle defalarca savaşan İsrail’den yapılan açıklamada da patlamanın arkasında kendilerinin bulunmadığı savunuldu.
Lübnan hükümeti 5 Ağustos’ta patlamayla ilgili 5 gün sürecek bir soruşturma yapılacağını ve limanda 2014’ten bu yana depolama, koruma ve denetim işlerini yürüten tüm yetkililer hakkında ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıklamıştı.