İsveç’in Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mülteciler Ajansı’na (UNRWA) artık fon sağlamayacağı, bunun yerine Gazze’ye diğer kanallar aracılığıyla insani yardım sağlamayı planladığı öğrenildi.
Yeni planı ülkenin Yardım Bakanı Benjamin Dousa, Cuma günü yerel TV4 kanalına yaptığı açıklamada duyurdu.
Dousa, İsveç’in UNRWA ile işbirliğini sonlandırmasının siyasi nedenleri olduğunu dile getirdi ve UNRWA’ya alternatif olarak BM’nin Dünya Gıda Programı’nı örnek gösterdi.
İsveç’in bu hamlesi, BM örgütünün Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’la işbirliği yaptığına yönelik iddiaların ardından geldi.
Dousa’nın konuşmasının ardından konuyla ilgili açıklama yayınlayan UNRWA ise, “Bu karar, UNRWA’nın dezenformasyon da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş siyasi saldırılara maruz kaldığı bir zamanda geliyor. Saldırılar Filistinlileri mülteci statülerinden çıkarmayı amaçlıyor,” ifadelerini kullandı.
“Fonların şu anda kesilmesi, bölgedeki yüz binlerce kız ve erkek çocuğunun eğitime erişimini engellemek de dahil olmak üzere, İsveç’in insan gelişimine yaptığı onlarca yıllık yatırımı baltalayacaktır.”
Ajansın internet sitesinden yapılan açıklamada İsveç’e karardan vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.
“İsveç Hükümeti’nin kararını yeniden gözden geçirip, hem siyasi çözüme hem de UNRWA aracılığıyla Filistinli Mültecilerin insani gelişimine yatırım yaparak uzun yıllardır sürdürdükleri dayanışmayı devam ettirmesini umuyoruz.”
İsveç’in kararına ülke içinden de tepkiler geldi. Sosyal Demokrat Morgan Johansson, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu felaket bir karar. Gazze’deki koşullar zaten berbat ve sadece UNRWA ihtiyaç duyulan miktarlarda malzeme dağıtmak için altyapıya sahip,” diye yazdı.
2023’te İsveç, ABD, Almanya ve Avrupa Birliği’nin ardından UNRWA’ya bağış yapan en büyük dördüncü ülke konumuna gelmişti.
Öte yandan, İsveçli yetkililer bağımsız kanallardan sürdürecekleri insani yardımı 400 milyon kron (1,27 milyar TL) artırmayı planladıklarını da bildirdi.
‘İsrail 212 BM çalışanını öldürdü’
Son dönemde Gazze’deki gönüllü yardım çalışanlarının da İsrail tarafından öldürülmesi dünya kamuoyunun tepkisini çekiyor.
UNRWA, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 212 BM çalışanının öldürüldüğünü açıklamıştı.
İsrail ise bazı BM çalışanlarının Hamas ile birlikte hareket ettiğini ileri sürmüştü.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlenmişti.
O tarihte İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş ve 250 kadar kişiyi de rehin almıştı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kalıyor.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 44.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz